JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nät i hemmen ny Ericssongiv
I Storbritannien lanserar BT inom kort en ISDN-baserad teletjänst för Internet i hemmen. Samtidigt erbjuder en finländsk operatör heminternet via sitt telefonnät. Båda lösningarna baseras på teknik från Ericsson och gör att det går att samtala och surfa samtidigt på samma telefonlinje.


Telefonlinjerna i 300 hushåll i mellersta England kommer inom kort att även ges internet- och multimediaanslutningar. Den brittiska teleoperatören BT provlanserar därmed tjänsten "Home Highway", som innebär att abonnenterna kan tala i telefon och surfa på nätet samtidigt via en och samma telefonlinje.

BT har utvecklat tjänsten i nära samarbete med Ericsson och brittiska GPT. Ericsson kommer att tillverka den terminalenhet som är det enda som behöver installeras i hushållen.

Abonnenterna behåller sitt gamla telefonnummer, men får ytterligare ett, och dessutom ett ISDN-nummer. Därmed ges möjlighet att använda det vanliga analoga telefonnumret och samtidigt ha tillgång till Internet vid 64 kbit/s, alternativt använda båda telefonnumren samtidigt, eller använda båda ISDN-kanalerna för uppkoppling vid 128 kbit/s till Internet.



Hem och småföretag


- Framför allt kommer tjänsten att tilltala de som arbetar hemifrån. Och små företag kommer att kunna samarbeta på helt nya sätt, menar Steve Bullard hos Ericsson i Storbritannien.

- Vi räknar med att sälja över två miljoner terminalenheter under de kommande sex åren, berättar han.

Ericsson beräknar att den digitala teletjänstmarknaden kommer att tredubblas till följd av lanseringen av BTs "Home Highway".

Men "Home Highway" kräver ISDN-kapacitet i telefonnätet, vilket BT har byggt upp i sitt rikstäckande brittiska nät. Ericsson har dock nyligen lanserat även en annan heminternetlösning som inte är baserad på ISDN. Denna, som Ericsson kallar "Home Internet Solution", ger även den användaren möjlighet att samtidigt utnyttja sin vanliga telefonlinje för teletjänster och datauppkoppling till Internet eller lokala nät. Datahastigheten är 115,2 kbit/s eller 70 kbit/s om telefonen används samtidigt.

Systemet har testats i såväl Europa som Asien och den finländska teleoperatören Vaasan Läänin Puhelin Oy blir nu i början av året först med kommersiell lansering.

- Vi har diskussioner igång med intresserade operatörer i ett 20-tal länder, berättar Stefan Sjöberg hos Ericsson i Stockholm.

Även denna lösning kräver att en speciell nätterminal installeras hos abonnenten. Denna ser ut ungefär som ett modem och kopplas direkt till det vanliga analoga telefonjacket och datorns serieport. Operatören måste också sätta in särskilda delare i sina telefonväxlar och sedan överförs telefonin på vanligt vis medan dataöverföringen sker i ett parallellt datanät.

- Fördelen med detta system är att det till skillnad från ISDN- och modemlösningar inte belastar telefonnätet med datatrafiken. Det innebär att en användare kan vara uppkopplad hela tiden utan att dra på sig höga telefonräkningar. Datauppkopplingar anses dessutom säkrare, förklarar Stefan Sjöberg.



Kostar ungefär som modem


Prissättningen är en öppen fråga. Engångskostnaden för terminalenheterna kommer troligen att bli jämförbar med priset på snabba modem. Men sedan är det upp till operatörerna att fastställa abonnemangs-, samtals- och uppkopplingskostnader. Varken BT eller Vaasan Läänin Puhelin har ännu presenterat några sådana uppgifter.

Enligt Stefan Sjöberg händer det visserligen att man från Ericssons sida föreslår för operatörerna hur de bäst tar betalt för sina tjänster. Men i slutänden är prissättningen givetvis alltid ett beslut som fattas av de individuella operatörerna.

Ericsson är alltså aktiv på två fronter vad gäller nya digitala heminternettjänster. Stefan Sjöberg kan i dagsläget inte avslöja några andra intresserade operatörer, men det vore snarast förvånande om inte även svenska hushåll snart erbjuds något liknande.

I Storbritannien tror Steve Bullard att de båda Ericssonutvecklade teknikerna så småningom kommer att utnyttjas av konkurrerande operatörer.

- Jag vet inte vilka diskussioner som förs och med vem, men det skulle förvåna mig om det inte fanns brittiska operatörer som var intresserade av en heminternet-lösning som inte kräver ISDN-kapacitet, säger han.



Ericsson får sälja tekniken


Trots att utveckligen av den ISDN-baserade lösningen skett i samarbete med BT och GPT står det Ericsson fritt att sälja denna tekniklösning och terminalenheterna till operatörer med ISDN-kapacitet. Steve Bullard är dock inte beredd att ytterligare gå in på vilka som skulle kunna komma i fråga.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)