JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xerogel tiofaldigar farten
På Texas Instruments har man tagit fram ett material med extremt låg dielektricitetskonstant, kallat Xerogel. Med materialet kan man ta fram tio gånger snabbare kretsar än dagens.


Forskare från Texas Instruments Kilbycenter har lyckats isolera ledare av koppar i en integrerad krets med ett material kallat Xerogel.

Materialet består av mikroskopiska glasbubblor som innehåller luft och har den lägsta kända dielektricitetskonstanten, bortsett från luft.

Genom att xerogel både isolerar ledare av koppar från kislet, som annars förorenas, och samtidigt sänker dielektricitetskonstanten på det materialet som omger ledarna öppnas nya möjligheter att bibehålla den prestandaförbättringen som mindre transistorer ger.

Risken är annars stor att fördröjningar beroende på ökande resistans och kapacitans när ledarna som förbinder transistorerna krymper äter upp den prestandaförbättring som transistorer under 0,18 μm ritad kanallängd skulle ge.

Texas Instruments tror att Xerogel kan bidra till att lyfta prestanda tio gånger jämfört med dagens kretsar och samtidigt sänka effektförbrukningen. Företaget säger dock ingenting om när Xerogel kan införas i kommersiella processer.

I nummer 14 av Elektroniktidningen finns en stor artikel som handlar om kopparledare i framtida processer.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)