JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Koreansk kris bakom brittisk oro
Oron är stor över vad som ska hända med de två stora koreanska halvledarinvesteringar i Storbritannien efter den koreanska valutakrisen.


Den ekonomiska krisen i Asien gör nu att spekulationerna kring framför allt två stora koreanska investeringar går höga i Storbritannien. Koreanska Hyundai och LG Semicon har visserligen försökt lugna britterna med försäkringar om att de trots allt kommer att bygga sina jättefabriker i Skottland respektive Wales. Men britterna tycks knappast låta sig lugnas, utan oroar sig för de 5 000 arbetstillfällen som man räknar med att endast dessa båda fabriker ska ge.



Samsung har skrinlagt


Och britternas oro är nog ganska förståelig i skenet av ett 20-procentigt kursfall för den koreanska valutan. Samsung har dessutom nyligen beslutat att skrinlägga sin planerade investering i norra England på obestämd tid. Och Daewoo lär också se över sina investeringsplaner. En elektronikanläggning på Irland går därmed en oviss framtid till mötes och en stor investering i en fabrik för katodstrålerör i Frankrike har redan stoppats.

Faktum kvarstår också att LG Semicon och Hyundai har tagit på sig enorma investeringar för att öka sin tillverkningskapacitet i tid för nästa högkonjunktur.

LG Semicon satsar under 1997 hela 2,4 miljarder dollar, vilket är mer än företagets årliga halvledarintäkter.

Hyundai ligger bara steget efter med en investering i år på närmare 2 miljarder dollar, vilket motsvarar 68 procent av företagets halvledarintäkter.



Måste ha tillväxtberedskap


Företagen menar dock, med stöd av marknadsanalysföretag som Dataquest, att det är hög tid för stora investeringar eftersom vinden har vänt. Halvledarmarknaden går mot en ny högkonjunktur, som väntas nå sin kulmen, med 30-procentig tillväxt, år 2000.

För att få ut så mycket som möjligt av den tillväxten krävs kapacitetsberedskap. Och det, säger sig LG Semicon och Hyundai med sina enorma investeringar, stå i begrepp att skaffa sig.

Den nuvarande ekonomiska krisen i Korea påverkar enligt företagen inte denna viktiga framtidsstrategi.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)