JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norrtelje först i landet med ISO 14001
Norrtelje Elektronik med 130 anställda blev första legotillverkaren i svensk elektronikindustri med miljöledningssystemet ISO 14001, och även först i Norrtälje med miljöcertifikatet.


- Norrtelje Elektronik har ingen miljöchef eller heltidsanställd jurist som de stora företagen har, så vi fick fixa certifieringen på annat sätt, berättar Inga-Brita Mörck, ansvarig för företagets ISO 14001-projekt.

Istället för den anställda juristen och miljöchefen så har företaget fått handledning av Lennart Piper från konsultföretaget KPMG Bohlins. Kvalitetscertifikatet ISO 9002 fanns visserligen sedan tidigare, men ISO 14001 verkade för krångligt för att Norrtelje Elektronik skulle vilja förbereda miljöcertifieringen alldeles själv.

- Det är så många myndigheter inblandade, kommunen, Naturvårdsverket med flera och det gäller att få allt rätt, säger John-Olov Carlsson, delägare och högste ansvarig för miljöfrågorna på företaget.

Just Norrtelje Elektronik fick hjälp av EU genom projektet Euromanagement Environment. EU bekostade halva fakturan från från KPMG Bohlins. Men resten har företaget betalat självt: omkring 100 000 kronor för certifieringsorganet Semkos arbete, Inga-Britas arbete som motsvarat ungefär två arbetsdagar i veckan under ett år samt miljöutbildning för alla anställda.

- Vi hade miljöcertifierat utan EU-hjälpen. Vi började fundera på det här redan för två år sedan.



Argument för kunden


Några krav från kunderna finns det inte än så länge, men John-Olov Carlsson menar att det är bättre att förekomma än att förekommas.

- Om det väger mellan oss och en annan legotillverkare så väljer kunden kanske oss för att vi har både ISO 9002 och ISO 14001, säger John-Olov Carlsson.

Det EU-projekt Norrtelje Elektronik deltog i, Euromanagement Environment, ska hjälpa mindre företag att få miljöcertifikat.

Omkring 550 företag har deltagit i hela Europa sedan starten 1996. Projektet ska vara slutfört vid årsskiftet.

I ledningen för de nationella projekten finns konsulter som EU-kommissionen valt ut. I Sverige har KPMG Bohlins, Almi Företagspartner och Aqua Konsult hjälpt ett tiotal småföretag var.

Målet är att ett företag av tio ska certifieras enligt EMAS, EUs eget Eco Management and Audit Scheme, men Norrtelje Elektronik valde ändå ISO 14001:

- Vi hade funderat över ISO 14001 innan EU kom in i bilden. Men nu funderar vi på att gå vidare och ta EMAS också, som ju är ganska likt, säger John-Olov Carlsson.

Kerstin Lundell

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)