JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bilsystem ser bättre i mörker
Mörkerseende med hjälp av infrarödteknik är inte längre förunnat bara militärer och poliser. En vanlig personbil, av märket Jaguar, försett med ett mörkerseende system, visades nyligen på den brittiska utställningen Autotech i Birmingham.


Jaguarer med mörkerseende elektroniksystem har visserligen inte börjat tillverkas ännu, en del utvecklings- och utprovningsarbete återstår fortfarande.

Systemet utnyttjar en bilddetektor för infrarött ljus och teknik för digital signalbehandling från Texas Instruments. Ett filter lagt över en bit av de existerande billyktorna ger upphov till det utgående infraröda ljuset. Efter omvandling projiceras sedan informationen från det reflekterade infraröda ljuset i form av en bild direkt på vindrutan.

Tekniken är i sig egentligen inte ny. Utmaningen ligger enligt Jaguar och Texas Instruments främst i att tillämpa tekniken i system som blir tillräckligt billiga för personbilar och som kan användas av otränade personer, till skillnad från militära jetpiloter alltså.



Igång redan för flera år sedan


Utvecklingen av systemet startade redan för flera år sedan som en del i det Eureka-finansierade Prometheus-programmet (Programme for European Traffic with Highest Efficiency and Unprecedented Safety). Förutom Jaguar och Texas Instruments deltar även forskare från Cranfield University i utvecklingsarbetet och Pilkington Optronics har bidragit med skärmteknik.

Enligt Jaguar har systemet hittills testats av ett antal förare i olika åldrar och samtliga har tyckt att systemet är en verklig hjälp vid bilkörning i mörker eller i svåra vädersituationer. Testerna visar bland annat att det avstånd på vilket fotgängare ses av föraren mer än fördubblas med hjälp av det mörkerseende systemet.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)