JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cadence i allians med Synopsys och Ambit
Cadence öppnar dörren på vid gavel för konkurrenternas syntesverktyg. Företaget knöt i slutet av november allianser med syntesjätten Synopsys såväl som uppstickaren Ambit.


Dagens asickonstruktörer kan därmed se fram mot tätare kopplingar mellan syntes- och layoutverktyg, något som är A och O för att undvika eviga iterationer mellan syntes och fysisk konstruktion.

För Cadence har båda allianserna stor betydelse, fast på olika sätt. Synopsysavtalet påverkar Cadence konsultverksamhet, medan Ambitsamarbetet främst påverkar utvecklingen på verktygssidan.

Synopsys har ibland satt käppar i hjulen på Cadence konsultverksamhet genom att inte låta Cadence använda Design Compiler, som är marknadens dominerande syntesverktyg.

Men det nya fleråriga avtalet ger Cadence rätt att använda Synopsys käpphäst. Cadence kommer spendera flera miljoner dollar på verktyget och utpekar Synopsys till sin nyckelleverantör av synteslösningar.

Men det tätaste samarbetet rör ändå Ambit, ett relativt nystartat företag som utmanar Synopsys med syntesverktyget Buildgates. Cadence lovar att lägga miljontals dollar även på Buildgates och avtalet, som sträcker sig över flera år, har tre delar: Cadence och Ambit ska utveckla produkter tillsammans, Cadence konsulter får full tillgång till Ambits produkter och Cadence tar rollen av återförsäljare av Buildgates till vissa Cadencekunder.

Företagen ska tillsammans utveckla ett timingdrivet flöde för konstruktion av kretsar med mycket fina geometrier - 0,25 och 0,18 μm-kretsar. Ambits syntesverktyg integreras med Cadence verktygssviter, exempelvis Design Planner och Silicon Ensemble.



Treeggat avtal


De kunder som idag använder Cadence eget synteserbjudande Synergy blir erbjudna att byta ut det mot Buildgates för en rimlig - men ospecificerad - penning. Betyder det att Cadence lägger Synergy i malpåse? Det vill företaget inte svara på ännu. Men det är väl ingen orimlig gissning.

Värt att notera är att Cadence inte bara är världens största verktygsleverantör mätt i intäkter, företaget är en av världens största verktygskunder också, tack vare den framgångsrika konsultverksamheten.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)