JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Övervakar processen via Internet
Med hjälp av Internet går det att övervaka en process från snart sagt vilken dator som helst. Wizcon 7 från PC Soft är en produkt som använder tekniken.


Java och Internet smyger sig så sakteliga in i automationsvärlden. Övervakningsprogram som har kontakt med styrsystem via Internet eller åtminstone via IP, Internetprotokollet, är visserligen inte särskilt vanliga ännu. Men tekniken finns och det är bara en tidsfråga innan säkerheten och tillförlitligheten är uppe i sådan nivå att de flesta som idag är skeptiska kan acceptera tekniken, säger entusiasterna.

Ett exempel på ett system är PC-Softs Wizcon, som häromdagen släpptes i ny version, denna gång kallad Wizcon 7.

Richard Watts, PC-Softs Europachef förklarar hur man ser på Internet i automationssammanhang:

- Med hjälp av ett program som kan kommunicera via Internet kan ett system kontakta en operatör varsom helst, berättar han.

- Och operatören kan kontrollera ett fel eller ett larm direkt från en PC oavsett var han eller hon befinner sig.

Wizcon 7 är ett så kallat Scada-program - en branschstandard som betyder Supervisory Control and Data Aquisition - där själva kärnan körs på en nätcentral med en webbserver. Gränssnittet för operatören hanteras med hjälp av en vanligt webbläsare.

Det innebär att alla som kan komma åt servern också kan se övervakningssystemet, förutsatt att man har rätt behörighet naturligtvis.

- En finess är att man inte behöver installera eller konfigurera något särskilt prorgam på klientsidan förklarar Bengt Stener som är produktansvarig på Actron, det företag som säljer PC Softs system i Sverige.

Programmet kan kommunicera direkt med programmerbara styrsystem (PLC) och andra I/O-punkter. Dessutom kan systemet prata med andra servrar som följer Scada- standarden.

Naturligtvis är det Windows NT som gäller om man vill köra Wizcon 7 på det vanliga sättet. Men när man kör klienten med hjälp av en webbläsare finns det inget krav på maskinvaran, det går lika bra med Macintosh eller något annat system som kan köra de vanligaste webbläsarna.

Björn Segerblad



Alla älskar inte Windows NT




Windows NT tar över mer och mer inom automationsvärlden. Men många ser risker med detta kraschbenägna operativsystem.


Windows NT är på väg att bli det dominerande operativsystemet för styr- och övervakningssystem som följer branschstandarden Scada. Men alla är inte överlyckliga. Många användare ställer sig tveksamma till att i kritiska tillämpningar använda ett system som - av en eller annan anledning - tenderar att krascha när det körs i vanlig kontorsmiljö. Det skriver undersökningsföretaget Frost & Sullivan i en ny rapport.

De flesta tekniker böjer sig för en utveckling som verkar vara oundviklig, fortsätter Frost & Sullivan. Men det är många som tycker att införandet av Windows NT går alldeles för fort.

Mike Sabiers är chef för Frost & Sullivans avdelning för industrier och konstaterar att marknadskrafterna råder även inom automationssektorn.

- Även om det finns kraftfulla och pålitliga system, som till exempel QNX eller Unix och dess varianter, är det ingen av dem som har ett multimiljarddollarföretag i ryggen, konstaterar han.



Mot öppenhet


En av de mer övergripande förändringarna i branschen är övergången till öppna system, det vill säga system som kan kommunicera med andra tillverkares programvara och hårdvara. En del av denna utveckling är en konsekvens av programvara som kan köras under hyfsat öppna operativsystem som Unix eller Windows NT. Men en del är också användarnas krav på flyttbarhet och riktig systemintegration på alla nivåer.

Hela den europeiska marknaden för Scada-tillämpningar var, enligt Frost & Sullivan, värd 731,4 miljoner dollar. Den siffran följer på goda år mellan 1994 och 1997, något som i sin tur hängde samman med en allmän uppgång i den europeiska ekonomin. Det visar sig dock att många av köparna av Scada är stora regeringsägda organ och en generell dämpning av utgifter för infrastruktur har gällt i Europa.

Men ny teknik leder till nya marknadsmöjligheter och Frost och Sullivan tror att den europeiska marknaden kommer att nå en omsättning på 1,12 miljarder dollar år 2004. Den årliga tillväxten hamnar på ett medelvärde på 6,3 procent, räknat mellan 1997 och 2004.

BcS

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)