JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. På Comdex klev persondatorn in i bilen
Med ett talförstående datornät i bilen kan restiden till arbetsplatsen utnyttjas mer "produktivt". Det menar IBM, Sun, Netscape och bilelektroniktillverkaren Delco, som hoppas att deras nyligen uppvisade "nätverksbil" ska bli grund för en standard.


För den som känt sig frustrerad över sin bristande produktivitet vid bilkörning tycks det nu komma en ljusning. Med händerna på ratten kommer du snart att muntligen kunna be din bil läsa upp dina e-meddelanden, berätta hur du kör för att komma dit du ska eller utnyttja röstaktiverade teletjänster av olika slag.

Det tänker sig i alla fall de tre datajättar som tillsammans med GM-ägda bilelektroniktillverkaren Delco visade upp en prototyp för en nätverksbil, "Network Vehicle", på datormässan Comdex i amerikanska Las Vegas i mitten av november. Deras budskap tycktes vara att tekniken redan finns - nu gäller det bara att någon biltillverkare anammar den så att det kan sättas en standard. Och då vill de fyra företagen naturligtvis att just deras teknik ska utnyttjas.



Allt kopplas samman


Prototypbilen ger ett exempel på hur en persondator med röstigenkänning kan kopplas ihop med bland annat navigationsutrustning och bilstyrningsfunktioner. Genom radio, mobiltelefon, mobilmodem med mera har föraren och passagerarna kontakt med omvärlden. Alla inställningar sköts på en pekkänslig LCD-skärm, som exempelvis föreställer en stiliserad CD-spelare när det är CDn man vill ställa in.

För att föraren inte ska distraheras mer än nödvändigt används även bilens vindruta som skärm. Där projiceras bland annat hastighetsmätare och vägvisningspilar med teknik som påminner om den som används i många militärflygplan. Passagerarna har mer traditionella skärmar, som de kan använda sig av för att surfa på Internet, se på TV, läsa kartor eller spela spel.

Till de centrala beståndsdelarna i det uppvisade systemet hör taligenkänning och talalstring från IBM, Javateknik från Sun Microsystems, specialbläddrare från Netscape och bilelektronik - inklusive vindruteprojektorn - från Delco. De fyra företagen vill nu även få andra företag att komma med för att utveckla öppna standarder för framtida "nätverksbilar". De räknar med att färdiga fordon skulle kunna börja säljas inom fyra år, men att tekniken skulle kunna börja säljas som tillbehör inom ett och ett halvt år.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)