JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kan datavägar också syntetiseras
Verktygsleverantören Synopsys lanserar Module Compiler, ett verktyg för automatisk konstruktion av datavägar.

- Module Compiler är datavägarnas svar på Design Compiler, säger Saleem Haider som är marknadschef på Synopsys.

Och det är inget litet löfte med tanke på att Design Compiler, Synopsys syntesverktyg för generell logik, i princip har monopol på dagens asicsyntesmarknad. Men det är som sagt ett verktyg för generell logik.

Module Compiler sägs däremot vara marknadens första datavägsverktyg som läser in en högnivåbeskrivning och automatiskt syntetiserar den till grindar. Målet är att skapa små, snabba datavägar samtidigt som projekttiden krymps.

Synopsys hävdar att projekt som idag tar några månader kan minskas till veckor eller dagar tack vare det nya verktyget. Resultatet sägs ändå bli fullt i klass med handoptimerade alster.



Nytt språk för datavägar


I dagens asicprojekt hanterar konstruktörerna datavägar och generell logik var för sig. Den generella logiken syntetiseras i drygt 90 procent av fallen av just Design Compiler, medan datavägarna skapas med en blandning av metoder - C- program, egenutvecklade skript, manuell kodning på grindnivå eller låg registernivå samt med verktyg som enligt Synopsys inte erbjuder lika hög grad av automation.

I Synopsys framtidsplaner hanterar konstruktören den generella logiken på samma sätt som tidigare. Datavägarna beskrivs däremot med MCL - Module Compiler Language - ett nytt Synopsysutvecklat språk som påminner starkt om Verilog.

Module Compiler omvandlar därefter MCL-koden till simuleringsmodeller på registernivå eller till optimerade grindar för en viss målprocess.

Snabbt ska det gå också. 20 000 grindar syntetiseras på två minuter och optimeras på åtta till tio minuter. Därför tycker inte Synopsys att det spelar någon roll att MCL-kod inte kan simuleras. Man får alltså kompilera först och sedan simulera i sin vanliga simulator.

Verktyget stöder samma bibliotek som storebror Design Compiler, vilket gör att konstruktionerna kan flyttas mellan 350 asicbibliotek från drygt 70 leverantörer. Nykomlingen lanseras officiellt först i mitten av november, men verktyget har använts av ett antal kunder ända sedan i våras.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)