JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mäter bildkvaliteten automatiskt
Hittills har det inte gått att automatiskt mäta bildkvaliteten i digitala videosystem. Men nu blir det ändring. Som första företag lanserar Tektronix ett helautomatiskt testsystem.

Tektronix mätmetod är baserad på forskningsinstitutet Sarnoffs så kallade JND- teknik. JND står för Just Noticeable Difference och ska ge samma resultat som om en grupp människor bedömde videobildens kvalitet. Metoden ger ett objektivt mätresultat oberoende av vilken typ av utrustning som används för att producera, överföra eller avkoda videosignalen, hävdar Tektronix.

Testsystemet, som fått beteckningen PQA200, genererar en lämplig videosekvens, till exempel sport, nyheter eller tecknad film, som skickas till den komponent eller det system som ska testas. Testaren jämför sedan den mottagna signalen med den genererade och sätter betyg på bildkvaliteten.

Resultatet presenteras dels som ett värde kallat PQR och dels som ett signal till brusförhållande. Som ett komplement får användaren dessutom en tvådimensionell bild som visar var aktuella problem finns. En helsvart bild är felfri medan grå eller vita områden indikerar problemområden.



Godtagbar kvalitet


Presumtiva användare av PQA200 är utvecklare av digital-TV-utrustning, filmproducenter och TV-bolag. De senare kan till exempel minimera bandbredden för varje TV-kanal och ändå bibehålla en godtagbar kvalitet. Just kvaliteten kan till exempel ha specificerats av filmproducenten.

Systemet är baserat på en Windows NT-server med två kraftfulla beräkningsenheter. Den ena används för att generera den digitala videosignalen och den andra för att mäta förändringarna i den mottagna och avkodade signalen.

Beräkningsenheterna innehåller ett flertal digitala signalprocessorer av typen TMS320C80 från Texas Instruments.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)