JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu har alternativen till Ericsson kommit
Texas Instruments och Nortel kör stora platsannonser i DN för att locka halvledarkunniga svenskar till Dallas respektive Ottawa. Nortel gör dessutom succé på Lunds teknologdagar, samtidigt som Nokia avslöjar planer på en utvecklingsavdelning i Stockholm med minst 100 anställda. Något har hänt.

Kanske är det mest skenbart, men under de två första novemberveckorna verkade det som om arbetsmarknaden för svenska elektronikkonstruktörer bytte skepnad. För den konstruktör - ny eller erfaren - som velat arbeta i teknikens frontlinje har det tidigare inte funnits något egentligt alternativ till Ericsson. Åtminstone inget med så stora resurser och karriärmöjligheter - något som fått kräsna konstruktörer och studenter att muttra om rekryteringsmonopol. Men nu tycks kampen om Sveriges konstruktörer alltså ha hårdnat.

- Vi riktar oss till Sverige för att det finns en stark teknikkultur, och för att många har sådana kunskaper som Texas Instruments söker, säger Terry Hiscock på rekryteringsfirman PSD Technology i England.

Till honom vänder sig konstruktörer som såg Texas Instruments A4-stora platsannons i Dagens Nyheter söndagen 2 november. Han vill inte säga hur många som har hört av sig, men han upprepar flera gånger att utfallet har varit mycket fruktbart.

- Kvaliteten på svaren från Sverige verkar väldigt hög, säger Hiscock och lägger till '... som den alltid är'.

Texas Instruments annonserar i flera europeiska länder efter erfarna konstruktörer inom bland annat digital signalbehandling, asickonstruktion och radiosystem till sina utvecklingsavdelningar i Dallas. Man erbjuder flytthjälp i olika former, och säger även att man kan betala löner som gör ett jobb i Dallas attraktivt i jämförelse med kaliforniska Silicon Valley, där en ingenjör vanligtvis tjänar betydligt mer.



Nortel söker studenter


En något annorlunda strategi har kanadensiska tele- och datanätstillverkaren Nortels rekryterare. Visst uppskattar de när erfarna ingenjörer söker jobb, och företagets halvledardivision ordnade en informationskväll för sådana på Grand Hotel i Lund förra måndagen. Men det är bland studenter och nyutexaminerade som de tror att de har bäst förutsättningar att knyta nya svenska kontakter.

Företaget - en Ericssonkonkurrent med runt 70 000 anställda över världen - har hittills varit ganska anonymt utanför Nordamerika, och de välbesökta arbetsmarknadsdagarna för teknologerna i Lund i förra veckan - med runt 5 000 besökare - är den första mässinsatsen för att hitta folk i Europa.

- Det här är ett fantastiskt tillfälle att börja se sig om efter europeiska ingenjörer, säger Nancy Crain som till vardags jobbar med personalfrågor på divisionen Nortel Advanced Components i Ottawa.

När Elektroniktidningen talar med Nancy Crain är klockan kvart i två på onsdagen och företaget har redan gjort personliga intervjuer med mellan 20 och 30 studenter.

- Studenterna blir särskilt glada när de ser att vi inte bara erbjuder fasta jobb utan även tillfälliga jobb, praktikplatser och exjobb.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)