JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sista ronden i Sandviken
I slutet av oktober ska det avgöras om Sandviken får sin hett eftertraktade Atmelfabrik. Före dess ska Sandviken tillsammans med staten presentera en total finansieringsplan.

Men räcker pengarna?

- Nu har vi varit i San José och förhandlat. I mitten av oktober ska vi presentera ett koncept som innefattar en total finansiering av hela projektet, säger Svante Nordh som är kommundirektör i Sandviken och eldsjäl bakom försöken att locka till sig en halvledartillverkare.

Efter förhandlingsrundan på Atmels huvudkontor i mitten av september gäller det nu alltså för Sandviken att tillsammans med staten göra en lista på var företaget ska få tag på de sju miljarder kronor som fabriken förväntas kosta. Utbildningssatsningar och annat ska också vägas in.

Till skillnad mot områden som Skottland, Irland och Sicilien, där det på senare tid har startats halvledarfabriker, tillhör inte Sandviken något av EUs stödområden, och därför är möjligheterna till företagsstöd kraftigt begränsade. Dessutom är bidragstävlandet en policy som statens förhandlare inte tror skulle vara till godo för Sverige.

- Sverige kan inte konkurrera med storleken på bidrag, säger statens förhandlare Peter Nygårds. Det vore alldeles galet. Det snedvrider konkurrensen mellan företag.

- Jag bedömer att vi har en hyfsad chans att få fabriken, säger han och betonar närheten framför allt till Ericsson och Nokia, men också till resten av den nordiska industrin som skulle kunna ha behov av Atmels kretsar.

- Sverige har en exceptionellt stor del multinationella företag, som är potentiella samarbetspartner inom utveckling.

Peter Nygårds ifrågasätter också om bidragen i andra delar av Europa och världen egentligen är så stora som det sägs.

- Det finns en väldig mytbildning på det här området. Det är svårt att syna.

I samband med invigningen av SGS-Thomsons nyaste fabrik i sicilianska Catania sade koncernchefen Pasquale Pistorio att 30-35 procent av investeringskostnaderna förväntades täckas med EU-medel.

- Det ligger naturligtvis i deras intresse att ge en sådan bild, säger Peter Nygårds.

Om Sandvikens halvledarfabrik blir verklighet räknar kommunen med tusen nya arbetstillfällen.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)