JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Unga forskare får pris från Astra-fond
Att hitta på en god idé är jämförelsevis enkelt. Det svåra är att omsätta idéerna i praktiken. Därför får nu ett antal forskare, som lyckats med just detta, pris för sina framgångar.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har beslutat sig för att dela ut pris till fyra yngre forskare som lyckats med att inte bara skapa goda idéer utan också genomfört idéerna till verklighet. Priserna kommer från Sten Gustafssons fond, instiftad av Astra. I år är det första gången priset delas ut. Meningen med fonden är att den ska hjälpa yngre forskare att omsätta sina idéer till verklighet.



Pristagarna



• Christopher Ahlberg får pris för att han "på mycket kort tid omsatt sin doktorsavhandling i ett snabbväxande mjukvaruföretag". Christopher är civilingenjör i datateknik från Chalmers och tog sin examen 1992. Han doktorerade vid institutionen för datateknik på Chalmers 1996.


• Michael Rodahl får priset för en "framstående utveckling av en typ av kvartskristallmikrovåg (QCM) från egna forskningsresultat till en patenterad mätmetod, samt grundande av ett företag för kommersialisering av denna teknik". Michael kommer också från Chalmers och tog sin examen 1986 och han doktorerade vid institutionen för teknisk fysik 1995.


• Stefan Johansson och Mats Bexell får priset för intressant utvecklingsarbete och prototyputveckling av motorer i millimeterstorlek. Entreprenörsskapet är baserat på egna akademiska forskningsresultat. Båda är civilingenjörer från Uppsala Universitets Tekniska högskola, Stefan i materialvetenskap och Mats i materialfysik.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)