JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Storproduktionen hotar arbetsmiljön"
Arbetsmiljöfrågorna har inte hängt med när produktionen har flerdubblats i den äldre av Ericsson Components halvledarfabriker i Kista.

Det säger metallfackets numera sparkade skyddsombud Muhammad Arfazadeh, och han får medhåll av Yrkesinspektionens Göte Långström.

- Den byggdes för forskning och sedan har den lappats ihop för att klara av produktion av allt större volymer, säger Muhammad Arfazadeh om den äldre av Ericsson Components halvledarfabriker i Kista.

I två år hade han jobbat vid enheten när han i somras fick sparken. Som skyddsombud för Metall hade han uppmanat de anställda att inte gå tillbaka till arbetet om de kände sig oroliga för elöverslag efter en läcka högre upp i byggnaden.



Flerdubblad produktion


- Under den tid jag arbetade i fabben ökade produktionen med tre gånger, och nu talas det om en ökning med ytterligare 100 procent, säger han.

- Det har investerats i utrustning men det har inte gjorts motsvarande satsningar på arbetsmiljön.

Till de brister som Muhammed Arfazadeh klagar över hör att farliga syror måste fyllas på helt manuellt i processerna. I vintras fick en anställd syrastänk i ansiktet vid en olycka. I "nya fabben" finns ett system för automatisk syrapåfyllning.



Lång kravlista


Göte Långström vid statliga Yrkesinspektionen tycker också att arbetsförhållandena har påverkats negativt av de kraftiga produktionsökningarna, men håller inte med Arfazadeh om att Ericsson Components skulle vara exceptionellt dåliga på att ta arbetsmiljöhänsyn.

- Vi gjorde en inspektion och efter den har vi ställt en del krav. Det blev en rätt lång lista, men det är ju också en svår avdelning med mycket kemikalier, säger Göte Långström.

Frågan om Arfazadehs anställning avgörs i oktober i arbetsdomstolen. Ericsson Components personalchef, Sven Hedberg, vill inte ge några kommentarer före dess.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)