JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. MPEG-4 delas i två delar
Vid ett möte i Stockholm under sommaren bestämde MPEG-kommitten att den kommande MPEG 4-standarden, för samtidig överföring av ljud och bild, ska delas upp i två.

Under hösten ska version ett av MPEG-standarden bli klar. Men i och med uppdelningen blir detta en ren skrivbordsprodukt, ett "utkast från kommitten". Den första riktiga version beräknas vara klar i november 1998.

Istället kommer de avancerade funktionerna att skjutas på framtiden och man räknar med att ha en uppföljande version klar i slutet av 1999. Det är då enligt den lagda tidtabellen ett år efter den första versionen.

- Vi ville ta den teknik som är mogen och standardisera den, sade Paul Fellows, ordförande i undergruppen för implementation inom MPEG till tidningen Electronic Engineering Times.

- Men det fanns en del långsiktiga mål vi inte kunde få med.

Dessa mål handlar bland annat om tredimensionella funktioner för ljud och bild.

Men somliga företag tryckte på för att få med så många funktioner som möjligt redan i den första versionen. Speciellt de företag som vill börja sända snarast möjligt.

- Det har funnits intresse för att få med stöd för interlaceade bilder, berättar Jeannin, tekniker vid DSP-gruppen hos Philips i Frankrike.

- Men standarden måste bli klar i tid och vi ville leverera någonting så snart som möjligt. Och det är en orsak till att vi delar upp standarden, förklarade hon.

Version två av standarden ska vara bakåtkompatibel med version ett så att företag inte fastnar i den fällan.

BcS

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)