JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya Alphadatorer byggs i Sverige
Med hjälp av ett agenturavtal med japanska Mitsubishis Alphaprocessorer ger sig EUD-teknik in i slaget om en marknad där hittills inga svenska leverantörer funnits. Men det är trots allt Digital Equipments moderkort i datorerna.

Efter att ha lyckats bli en av de mest framgångsrika PC-byggarna i Sverige ger sig nu EUD Teknik på en ny utmaning: Datorer med Alpha-processorer. EUD kallar sina datorer för EuroXpress och tillverkar dem i tre olika versioner med klockfrekvenser på 400, 466 och 533 MHz.

Processorn är visserligen en Alpha, men det är Mitsubishis variant som gäller hos EUD.

- Vi har agenturen på Mitsubishi Semiconductors processorer, berättar Magnus Svensson, som är produktansvarig på EUD Teknik.

Meningen är att kunderna framför allt ska vara de som jobbar mycket med grafik men som inte vill betala vad en vanlig Alphabaserad dator från Digital kostar.

- Vi vill ge kunderna ett billigare alternativ, säger Magnus.

Och billigare blir det enligt Magnus. EUD Tekniks Alpha-datorer hamnar enligt uppgift ett antal tiotusenlappar lägre i pris än motsvarande Digitaldatorer.

- Vi har jämfört med en maskin från Digital som kostar 80 000 kronor, berättar Magnus. Vårt alternativ är 20 000 kronor billigare.



Lägre marginaler


Det finns flera orsaker till det, men det främsta skälet är enligt Magnus att EUD inte behöver ha lika höga marginaler som de stora jättarna. Ett annat är att en 400 MHz Alpha-processor idag är omkring 20 procent billigare att köpa än en 200 MHz Pentium II.

Ändå finns det ett antal faktorer som drar upp priset. EUD måste använda Digitals moderkort eftersom de är de enda som tillverkar dem. Det gör i sin tur att företaget måste använda en viss sorts chassi eftersom kortens form bara passar i chassin från amerikanska Aixom.

- Men då får vi ett chassi som är helt i plåt, vilket också är ett krav för att klara strålningen från processorn.

Rent mekaniskt tar det inte mycket längre tid och är inte mycket svårare att montera en Alpha-baserad dator än en vanlig PC. Men trots det räknar Magnus med att de nya Alphadatorerna tar omkring två timmar att sätta ihop och konfigurera. En vanlig PC tar omkring en halvtimme för EUD.

- Vi har ett antal specialtekniker som bara bygger Alpha berättar Magnus.

- Egentligen är det inte så stor skillnad men det är framför allt konfigureringen som tar mer tid.

Björn Segerblad

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)