JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlöst ATM klarar 750 Mbit/s
Trådlösa bredbandsanslutningar kan blir framtidens alternativ för anslutning av distansarbetsplatser och småkontor. Det skriver tidningen Datateknik.

Ett exempel på trådlös ATM-förbindelse är Netro Corporations Air Star. Systemet har en räckvidd på tio kilometer kan sprida information från en basstation till tusentals användare.

En basstation har en kapacitet på 750 Mbit/s, rapporterar tidningen och konstaterar att varje abonnent kan ha en dataöverföring från 64 kbit/s till 8 kbit/s.

Men Datateknik tror inte att Air Star blir någon konkurrent för bredbandsteknik till hemmen. En sändare och mottagare är ganska stor och klumpig, skriver tidningen och meddelar att varje enhet kostar omkring 150 000 kronor.

- Det här är ingenting för enskilda hem och inte heller för större infrastrukturer, säger Peter Helander på Air Stars svenska distributör Upnet, till tidningen.

Eftersom det handlar om ATM ska tekniken fungera väl för både ljud, bild och dataöverföring. Med hjälp av så kallad statistisk multiplexering, en funktion som är inbyggd i ATM-systemet, kan kapaciteten på nätet överbokas för att spara pengar.

Förutom ATM kan Air Star också hantera Frame Relay, ISDN, lokalnätstekniker och E1/T1-anslutningar.

På sidan 4 i detta nummer kan du läsa om Infocity 98. Där använder man sig också av trådlös ATM-överföring. Men med helt annan teknik. Det förvånar Peter Helander som säger att han inte känner till några konkurrerande system.

Skillnaden är emellertid att Infocity 98 ska använda sig av ett cellulärt TV-nät för att överföra ATM-kommunikation. Air Star och den lösningen spelar i två olika divisioner och konkurrerar knappast med varandra.

Björn Segerblad

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)