JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mercedes introducerar nytt hjälpmedel för bilförare
Elektroniken tar redan under nästa år över ratten i vissa nya bilmodeller. Mercedes-Benz blir först ut med att förse sina bilar med en elektronisk hjälpreda, som kontrollerar hastigheten, liksom avståndet till bilen framför.

Men den tyska biltillverkaren är tätt följd av även Jaguar, General Motors och Ford, som lär ska introducera liknande teknik i nya bilmodeller under 1998-99.

Mercedes-Benz elektroniska förarsystem kombinerar en automatisk intelligent körkontroll, en kontrollenhet för avståndsmätning och en radardetektor. Kortvågsradarn, för frekvenser på 77 GHz, registrerar trafiken framför bilen, tillsammans med en mikroprocessor ser den sedan till att bilen håller ett säkert avstånd till bilen framför. Eftersom motor, bromssystem och växellåda är ihopkopplade elektroniskt, kan de nödvändiga justeringarna av bränsletillförsel och bromsar göras automatiskt.

Enligt Mercedes-Benz är det först nu som system av denna typ kan fungera, tack vare utvecklingen av nya digitala signalbehandlingskretsar. Lagringskapaciteten och hastigheten för sådana kretsar är nu tillräcklig för att hantera den enorma mängd data som krävs för bilkörning. Det grundläggande utvecklingsarbetet av elektroniska förarsystem utfördes i det europeiska forskningsprojektet Prometeus, i vilket bland andra systemtillverkarna Lucas och Bosch ingick.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)