JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Informationskiosk ger tentaresultatet
Eleverna på KTH får nu testa elektroniska ID-kort. Kortet ger tillgång till skolans betygssystem via Internet. Samtidigt kan det användas för att beställa studieintyg, betygsutdrag, men också böcker över Internet.

- 12 000 teknologer på KTH får nu chansen att gratis testa smarta ID-kort.

Det säger Håkan Södergren på Telia Promotor, som leder det nystartade projektet, kallat IDOL, på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Kortet kan användas både för elektronisk och vanlig visuell identifiering.



Böcker och tentaresultat


- Tanken är att teknologerna skall kunna använda kortet för att nå information om exempelvis egna tentaresultat, betyg och avklarade kurser via telefon eller Internet.

Men kortet kan också användas för att beställa böcker från Teknologbutiken via Internet. Betalning och leverans sker däremot på traditionellt sätt. Under testperioden kommer 2 500 teknologer att få låna en personlig kortläsare för telefon eller persondator. De som inte får en egen kortläsare kan istället använda informationskiosker som placeras ut inom högskolans område.



Nya teleautomate
r

- Telia ställer dessutom upp nya telefonautomater som eleverna kan ringa ifrån lite var stans på KTH.

Telefonen, kallad Inform@fon, ser ut som en vanlig telefonkiosk, förutom att den har ett riktigt tangentbord och en liten färgskärm. Och från den går det inte bara att ringa, utan även faxa och skicka elektronisk post.

Posten utfärdar ID-kortet och ansvarar för katalogtjänster, användarstöd och spärrfunktioner.

Anna Wennberg

Bakom projektet står främst Telia, KTH, Tekniska Högskolans Studentkår och Posten, men även Sparbanken, Tryggbanken SJ och Smart Sverige AB är med och sponsrar.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)