JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fullt priskrig på programmerbart
Kiseltillverkarna Altera och Xilinx sänker priserna rejält på stora CPLD- och FPGA-kretsar. För vissa kretsar har priset minskat med 80 procent enbart under 1996.

Normala år sjunker priset på programmerbara logiska kretsar med 30 procent. Men 1996 kommer knappast gå till historien som ett normalt år - i alla fall inte för de riktigt stora kretsarna. Ärkerivalerna Xilinx och Altera tycks ha startat priskrig.

Altera har i år halverat priset två gånger på vissa CPLD-kretsar, totalt en sänkning på runt 80 procent. Det senaste prisraset kom i början av oktober och gäller de största kretsarna i Flex 10K-familjen, kretsar med upp till 100 000 grindar. Och Xilinx följde snabbt efter med en prissänkning i 4000-serien, där priset på vissa kretsar halverades.



Halva priset


Altera anser sig för närvarande hålla lägst pris per grind. 10K-familjens EPF10K50, med 50 000 grindar, kostar exempelvis runt 1 300 kronor i kvantiteter om hundra stycken. Och det ger ett grindpris som är mindre än hälften av konkurrenternas alternativ, om man törs tro marknadsföringen.

I början av sommaren var det konkurrenten Xilinx som basunerade ut liknande påståenden. Då stod striden mellan Alteras Flex 8000-familj och Xilinx XC5000- serie. Även då tog Altera initiativet med en prishalvering varpå Xilinx gjorde detsamma efter någon vecka.



Äpplen och päron


Men konkurrenternas prisjämförelser skall tas med en rejäl nypa salt - annars är det lätt hänt att man jämför äpplen med päron.

Alteras värstingkretsar har förmodligen det lägsta grindpriset just nu. Men då skall man komma ihåg att de förutom den programmerbara logiken även innehåller stora inbyggda minnesblock, RAM, som utnyttjar kiselytan mycket effektivare jämfört med logiken.

Hur många grindar man faktiskt får in i 50 000-grindarskretsen beror därför helt på konstruktionen. Används allt minne motsvarar kretsen 116 000 grindar, helt utan minne blir det bara 36 000 grindar. Då är det naturligtvis vanskligt att jämföra grindpriset rakt av med Xilinx motsvarigheter som helt består av logiska grindar.

En annan varningsflagga gäller prissänkningarna i sig. När en kiseltillverkare hävdar att priset halverats på en viss kretsfamilj så innebär det ofta att en viss krets med en viss kapseltyp halverats i pris medan resten kanske blir runt 20-30 procent billigare.

Men faktum kvarstår. Stora CPLD- och FPGA-kretsar får allt lägre styckepriser, något som även är centralt när det gäller att locka grindmatriskonstruktörer till programmerbart. Idag är en programmerbar grind ungefär sex gånger dyrare jämfört med en grindmatrisgrind.

Vid sekelskiftet spår prognosföretaget ICE att skillnaden skall vara nere i en faktor två. Altera tror sig vara där redan 1997.

Såväl Altera som Xilinx har som uttalat mål att ta marknadsandelar som traditionellt sett tillhört grindmatriserna. Och grindmatrisleverantörerna släpper oftast gladeligen ifrån sig vad de betraktar som små kretsar i små volymer.

- Det finns ett hål i marknaden efter grindmatriserna, säger Anders Oldebäck, som är försäljningschef på Alteras nyöppnade kontor i Stockholm.

- Nu sätter vi låga priser för att få upp efterfrågan på programmerbart.

Charlotta von Schultz



Två företag som tävlar om tätplatsen


Xilinx har länge varit störst på programmerbara logiska kretsar. 1995 hade företaget drygt 30 procent av marknaden medan tvåan Altera hade 21 procent, enligt prognosföretaget ICE. Ännu finns inga siffror för 1996, men Altera tycks knappa in på Xilinx försprång åtminstone om man ser till de största kretsarna.

- Vi är väldigt nära nu på stora kretsar, säger Anders Oldebäck, försäljningschef på Altera.

- Det är en väldig strid! bekräftar Nils Gateman, teknisk chef på Dipcom som distribuerar Xilinxkretsar i Sverige.

- När vi konkurrerar med Altera om ett visst projekt så måste vi självklart möta deras priser.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)