JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMD utmanar Intel med exakt kompatibla processorer till lågpris
Sent omsider lanserar Intel- imitatören AMD nu sin processorfamilj K5. Med prestanda som exakt motsvarar Intels Pentiumkretsar, men med betydligt lägre pris, hoppas AMD på de kunder som inte måste ha det allra hetaste.

De K5-processorer som når marknaden nu i början av november är märkta PR120 och PR133. K5-kretsar med siffrorna 75, 90 och 100 finns på marknaden sedan tidigare i år. Beteckningarna syftar inte på någon reell klockfrekvens i kretsen, utan är satta så att kretsens prestanda exakt ska motsvara dem hos en Pentiumprocessor med samma siffra. Som måttstock används teststandarden Winstone 96.

AMD har fått licens från Microsoft att märka sina processorer med Windows 95- logotypen. Enligt tillverkaren har stor vikt lagts vid att processorn ska vara kompatibel, inte bara med programvara, utan också med alla möjliga moderkort. Enligt AMD kan K5 användas med alla Pentium-moderkort utom Intels eget som har ett lås till skydd mot andras processorer.



Siktar på 15 procent om ett år


Priset kommer att ligga kring 140 dollar för PR133 och strax under 90 dollar för PR120, att jämföra med 204 respektive 134 dollar för Intels Pentiumprocessorer. AMD hoppas kunna hugga åt sig en stor del av marknaden, särskilt där det inte är de snabbaste processorerna som efterfrågas, till exempel Östeuropa, Sydamerika och Kina. AMD siktar på att inom ett år ha nått en marknadsandel på 15 procent.

Medan Intel har valt att skapa sina nya processorgenerationer Pentium Pro och efterföljaren Klamath för nya moderkort väljer AMD att bygga sina motsvarigheter K6 och K7 för vanliga Pentiumkort. Det kan göra AMDs processorer till ett bra alternativ för den som billigt vill byta ut processorn i sin Pentiumdator.

Enligt AMD är det ingen risk att det gamla kortets bussar ska bli en flaskhals tillsammans med vare sig Pentium Pro-motsvarigheten K6 eller framtidens K7- familj.

Efter vad som liknat en lång tids stillestånd på AMDs kant satsar nu företaget stora resurser för att minska Intels jätteförsprång.

- Vid mitten av nästa år siktar vi på att ligga ett hastighetssnäpp efter Intel, säger Richard Baker, europeisk chef för marknadsföringen av AMDs PC-produkter, som ju idag ligger mer än en hel processorgeneration efter konkurrentens.

- Nu investerar vi en och en halv miljard dollar i en fabrik i Texas och två miljarder dollar i en fabrik i Dresden, säger Baker.

Den fabriken ska om två år producera kretsar med en kanallängd på 0,18 μm, mot dagens 0,35 μm.

AMDs position i konkurrensen med Intel är egentligen ganska dålig. Det är inte mycket dyrare för Intel att tillverka en snabb Pentium Pro-processor idag än det är för efterföljarna att tillverka processorer som motsvarar Pentium 133 MHz, så det är Intel som sitter inne med alla konkurrensfördelar.

Den enda långsiktiga lösningen för AMD är, enligt Baker, att öka satsningen på egen utveckling.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)