JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Största instrumentmarknaden
Världsmarknaden för oscilloskop uppskattas till ungefär 5 miljarder kronor. Den svenska är värd mellan 55 och 60 miljoner, inberäknat handhållna instrument.

Oscilloskopen är därmed den värdemässigt största instrumentmarknaden. Nivån på marknaden har varit relativt konstant de senaste åren. Förklaringen är att det handlar om vad som kan kallas en utbytesmarknad.

Lite förenklat kan man säga att kunderna bara köper ett nytt oscilloskop när det gamla inte längre håller måttet.

Däremot ökar antalet sålda enheter för varje år. Orsaken är att priserna hela tiden sjunker, alternativt kan man uttrycka det som att man för varje år får bättre prestanda till samma pris.

Klart dominerade tillverkare är amerikanska Tektronix med en marknadsandel på cirka 40 procent. Företaget har också instrument i alla prisklasser. Säker tvåa är amerikanska Hewlett-Packard och därefter följer amerikansk-schweiziska LeCroy. Det senare företaget har tagit rejäla marknadsandelar de senaste åren.

Rangordningen i Sverige är densamma som i övriga världen även om siffrorna är lite annorlunda. Tektronix har en klart högre marknadsandel här och avståndet mellan HP och LeCroy är betydligt mindre.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)