JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Färgoscilloskop med analogkänsla
En av det analoga oscilloskopets stora fördelar är att intensiteten i svepet ger information som de flesta digitala oscilloskop saknar. Det vill engelska Gould råda bot på med den nya modellen Classic 6000.

Skärmen på ett digitalt oscilloskop brukar ha 500 punkter i x-led. När mer än 500 sampel ska visas måste dessa reduceras på något sätt. Vanligaste metoden är att leta reda på max- och minvärdet för varje punkt i x-led på skärmen. Det ger ett streck med jämnstark intensitet för varje punkt i x-led.

En bättre lösning är att låta intensiteten vara proportionell mot antalet sampel för varje amplitudnivå, på samma sätt som ett analogt oscilloskop. Så har engelska Gould löst problemet i det nya oscilloskopet Classic 6000.

Företaget har döpt den nya funktionen till Trutrace och användaren kan med en knapptryckning enkelt växla mellan Trutrace och vanlig visning.

Oscilloskopet kan som tillval utrustas med en rad avancerade triggfunktioner, bland annat så kallad runt-trigger som kan trigga på en puls som har lägre amplitud än de övriga.

Det finns också möjlighet att fördröja triggningen ett bestämt antal pulser eller att trigga var N:te puls.



Fyra oberoende kanaler


En annan finess är att man med kursorerna kan göra olika typer av mätningar på de olika kanalerna.

Oscilloskopet har fyra oberoende kanaler med 200 MHz bandbredd, en samplingshastighet på 100 MSa/s och en minneslängd på 10 kSa/kanal. Minnet kan dock byggas ut till 200 kSa/kanal. Upp till åtta svep kan visas samtidigt.

En ovanlig lösning hos Classic 3000 är att alla tillägg finns i oscilloskopet från början. För att få tillgång till dem köper man ett lösenord som låser upp den önskade funktionen.

Med färgskärm, lite längre minne, extra triggmöjligheter och signalbehandling hamnar priset på cirka 75 000 kronor.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)