JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbare och bättre än Spice
En analogsimulator baserad på laddning och flöde ger bättre noggrannhet och konvergens än den traditionella Spicesimulatorn.

Digital simulering är i det närmaste vedertaget, åtminstone på kretsnivå. Men i analogvärlden finns inte samma simuleringstradition. Många bygger istället prototyper som man sedan mäter på. Nackdelen är att eventuella fel upptäcks väl sent.

Men Veribest, som tidigare hette Intergraph Electronics, hoppas nu locka även analogkonstruktörer att simulera sina skapelser. Företaget lanserar under våren simulatorn Veribest Analog för såväl krets- som kortkonstruktioner.

Verktyget klarar Spicemodeller men använder internt specialskrivna algoritmer som hanterar laddning och flöde till skillnad från Spicesimulatorer som istället räknar på ström och spänning. Veribest hävdar att den egna metoden ger bättre noggrannhet och konvergens jämfört med konkurrerande verktyg. Simulatorn sägs även vara snabb, tack vare en ny tidsstegsalgoritm.

Andra finesser är ett bibliotek med över 6 000 modeller för allt från AD- omvandlare till transistorer och dioder. Man kan blandsimulera analoga och inbyggda digitala modeller samt modeller som beskrivits i Veribest och analoga högnivåspråk Diablo.

Användargränssnittet är Windowsanpassat och sägs vara lättanvänt. Simulatorn finns för både Unix, Windows NT samt Windows 95, har nära koppling till inmatningshjälpmedlet Veribest Design Capture. Priset ligger runt 85 000 kronor.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)