JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rivstart i Tyskland för Nokias digitalmottagare
Leo Kirch överger det tysk-franska samarbetet i MMBG om en ny digital mottagare för satellit- och kabel-TV. Det innebär med rivstart för Kirchs Nokia-tillverkade mottagare i Tyskland.

Den tyske mediemogulen Leo Kirch hoppade av. Han bröt löftet att köpa in sig i den "Mediabox" som tagits fram av den tysk-franska MMBG-gruppen. Istället vill Kirch ligga främst i teknikfronten på den stora tyska marknaden med sin "d-box" tillverkad av Nokia i Motala.

Den officiella motiveringen är att den franska tekniken är sämre.

- Vi har ställt hundra frågor utan att få svar, heter det från Kirchhögkvarteret i München.



Kirch har försprång


Samtidigt har Kirch i all tysthet byggt upp ett eget lag. Daimler-Benz ska ta fram ett avräkningssystem för den digitala TV:n, detaljhandelskoncernen Metro ska sälja hårdvaran.

På Kirchs sida står också den på telekommunikation hårdsatsande energikoncernen Veba samt den sydafrikanske multimedieföretagaren Johann Rupert, ägare till Nethold.

Rupert och Kirch har tillsammans beställt 2,1 miljoner dekodrar. Rupert har lagt order hos tre olika tillverkare medan Kirch har lagt hela sin beställningen hos Nokia. MMBG har ännu bara förmått sig till en order på 150 000.

Kirch gör allt för att dra nytta av sitt tidsmässiga försprång.

Med helsidesannonser jagas tekniker och TV-proffs. De ska befolka den digitala sändningscentral som byggs för en halv miljard kronor respektive bygga programschema för hela raden av kanaler för specialintressen. Redan i mars ska tekniken vara mogen för introduktion.



Blockerar varandra


En första strid står kring den tyska betal-TV-kanalen Premiere. Här finns en miljon abonnenter med stor vana vid dekodrar.

I april börjar Premiere digitala försökssändningar via satellit. Men med vilken teknik? Premierechefen vill anlita MMBG, Kirch protesterar häftigt. Situationen kompliceras av att Premiere till tre fjärdedelar ägs av mediekoncernen Bertelsmann, som är tongivande i MMBG, och resten av Kirch. Nu blockerar de varann.

LARS-GUNNAR LARSSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)