JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Krympande produktionsmässa
Internepcon är Japans motsvarighet till tyska Productronica, en mässa helt ägnad produktionsteknik. Årets upplaga var mindre än tidigare år och mer inriktad på hemmamarknaden.

(Elektroniktidningen, Tokyo)

Japansk elektroniktillverkning krymper sakta och inriktas allt mer mot specialprodukter som tillverkas i korta serier. Volymproduktionen har i stor utsträckning flyttats till olika sydostasiatiska länder som numera också har egna produktionsmässor. Produktionsmässan Internepcon har anpassat sig till de ändrade förhållandena.

På mässan fanns många tillverkningslinjer som klarade att montera såväl vanliga ytmonteringskomponenter inklusive BGA som olika typer av flipchip. Maskintyper man inte ser i Sverige där nakna chips och BGA-kapslar ännu är mycket ovanliga.

I hallen med monteringsmaskiner fanns de stora drakarna Fuji och Panasonic representerade liksom företag som Sanyo, Casio, Juki och Yamaha. Den senare säljs under Philips varumärke i Sverige. På mässan saknades det i Sverige välkända Siemens, som dragit sig ur den japanska marknaden.

Svenska Mydata ställde ut för första gången. Företagets VD Mårten Lundberg var mycket optimistisk om möjligheterna att lyckas i Japan.

- Vi har hittills sålt sex maskiner och räknar med att sälja åtminstone 20 till i år.

- Det är den höga noggrannheten och flexibiliteten i våra maskiner som går hem hos japanska företag, tillägger han.

För återförsäljare fanns det möjligheter att hitta nya agenturer. Även om de bristande språkkunskaperna hos de japanska utställarna ställer till problem för den som inte är så kunnig i japanska.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)