JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pistorio nöjd med 1995
Pasquale Pistorio, VD för Europas största halvledartillverkare SGS-Thomson, är nöjd med året som gick. Försäljningen steg med 34 procent till närmare 25 miljarder kronor.

SGS-Thomsons första år som börsnoterat företag slutade bra. Företagets försäljning under året var motsvarande 24,8 miljarder kronor. Vinsten före skatt var 4,4 miljarder kronor.

Under året ökade försäljningen med 34 procent för att ytterligare accelerera under årets sista månader.

- Vi är mycket nöjda med resultatet under fjärde kvartalet, underströk Pasquale Pistorio när bokslutssiffrorna nyligen presenterades i Paris.



Rekordår


Europas största halvledartillverkare SGS-Thomson har således haft stora ekonomiska framgångar under rekordåret 1995.

Men man kan konstatera att även om företagets tillväxt är hög, så ligger den strax under branschgenomsnittet på 39 procent, enligt konsultföretaget ICE. 1995 var ett rekordår för branschen. Exempelvis Siemens som är tredje största halvledartillverkare i Europa ökade sin halvledarförsäljning med närmare 50 procent. För att inte nämna företag som Samsung Micron och LG Semicon som redovisar tillväxttal på 70-80 procent.

Förklaringen är helt enkelt att det var DRAM som dominerade expansionen. Och SGS-Thomson tillverkar inte DRAM, utan har koncentrerat sig på SRAM, flashminnen, processorer och analoga kretsar. Företaget räknar sig som världens största tillverkare av kretsar med blandade analoga och digitala funktioner.

SGS-Thomson inriktar sig på specialkretsar för mobiltelefoni, datorer, fordon, industriautomation och konsumentelektronik som ger höga försäljningsmarginaler.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)