JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avex börjar ytmontera i Katrineholm
Legojätten Avex satsar nästan 200 miljoner kronor på sin nya Katrineholmsfabrik. Bland annat kommer man att installera fyra nya ytmonteringslinjer.

I East Kilbridge i Skottland gör sig tre Avex-anställda nu redo att flytta till Sörmland. I februari tar nämligen Avex Electronics över ansvaret för en del av Ericsson Telecoms anläggning i Katrineholm.

- Jag ser fram emot att flytta till Sverige, säger försäljnings- och marknadschefen Peter Whitley, den av de tre som kommer att bli mest permanent vid Katrineholmsfabriken.

Han får sällskap av Mike Fussey, som tills vidare blir platschef och en av företagets revisorer, som dock flyttar hem till Skottland igen när Avex fått igång den svenska verksamheten.



BGA-kapslar


Avex tar över en existerande tillverkningsanläggning för bakplan och kablage. Verksamheten kommer dock att förändras en hel del.

- Vi kommer att bygga fyra nya ytmonteringslinjer och introducera ny teknik som montering av BGA-komponenter och chip on board, som vi redan utnyttjar i Skottland.

- Så småningom kan det kanske även bli aktuellt att införa teknik för multichipmoduler, som vår fabrik i Kalifornien är utrustad med, berättar Peter Whitley.

Totalt sett kommer Avex att investera cirka 200 miljoner dollar i sin svenska fabrik under de närmaste två åren. Antalet anställda ska öka från 230 till runt 400. Rekryteringen har faktiskt redan börjat och Avex är på jakt efter såväl gymnasieingenjörer som civilingenjörer.



Samarbete med gymnasiet


- Vi räknar med att investera en hel del på utbildning och har redan samtal igång med det tekniska gymnasiet i Katrineholm om gemensamma satsningar, säger Peter Whitley.

Hur många civilingenjörer Avex kommer att behöva kan han dock inte svara på. Men fabriken i Skottland har en stor andel högskole -utbildade ingenjörer anställda och Katrineholmsfabriken ska hålla samma standard.

- Ericsson är en mycket viktig samarbetspartner för oss och i och med köpet av Katrineholmsfabriken kommer vi ännu närmare varandra, säger Peter Whitley.

Bill Findlay ansvarar för Avex samtliga tre anläggningar utanför USA. Förutom i Katrineholm och East Kilbridge har Avex en anläggning i Singapore.

Det är bland annat Peter Whitleys ansvar att se till att tillskottet till koncernen från den svenska fabriken blir så stort som möjligt.

- Men allra först ska både jag och Mike Fussey självklart lära oss svenska, säger denne blivande sörmlandsbo.

Gittan Cedervall



Tredje störst i världen


Avex räknar sig som världens tredje leverantör av elektronik och integrerade tjänster. Företaget har främst stora internationella företag inom dator-, nätverks-, konsumentelektronik- och telebranschen som kunder.

I USA har företaget fabriker i Huntsville i Alabama, Pulaski i Tennessee och Fremont i Kalifornien. Företaget är ett helägt dotterbolag till konglomeratet J M Huber Corporation, den femte största privatägda företagsgruppen i USA, med intressen inom bland annat kemi-, trävaru- och elektronikindustri.

Efter den sörmländska satsningen har Avex nu siktet inställt på den kinesiska marknaden och kommer även att etablera sig i Hongkong under 1996.

Lite drygt hälften av företagets totalt 4 000 anställda arbetar vid de tre amerikanska anläggningarna. I Singapore har företaget drygt 700 anställda och i Skottland drygt 1 000.

Under 1994 omsatte företaget 775 miljoner dollar, varav 305 miljoner dollar utanför USA. Resultatet för 1995 är ännu inte klart, men omsättningen beräknas ha ökat med cirka 45 procent under året och ska enligt planerna öka ytterligare 30 procent under 1996.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)