JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Standarder och akronymer
DAVIC Digital Audio- Visual Council, en amerikansk industrigrupp som lägger den tekniska grunden för beställvideo.

DVB Digital Video Broadcast, en europeisk projektgrupp som tar fram standarder runt digital-TV-sändningar. Har valt MPEG-2 för både kabel- och satellit-TV. Det finns DVB-C för kabel-TV, DVB-S för satellit-TV och DVB-T för marksänd TV.

DVD Digital Versatile Disk. V stod tidigare för video men nu har man insett att skivorna kan användas till så mycket mera.

H.261 är Internationella Teleunionens, ITU, standard för videokomprimering i videotelefoni. Ingår i H.320, se nedan.

H.320 är en omfattande telekommunikationsstandard. I den ingår H.261 för videokomprimeringen, G.711, G.722 och G.728 för ljudkomprimeringen, H.242 för etableringen av samtal samt H.221 för överföring på systemnivån.

HDTV High-Definition Television, eller skarp-TV.

JPEG Joint Photographic Expert Group, en standardiseringsgrupp och en standard för komprimering av stillbilder. Kan ses som föregångare till MPEG.

MPEG Picture Expert Group. En standardiseringsgrupp och en standardiserad algoritm för videokomprimering.

MPEG-1 och MPEG-2 finns idag. Ettan har en bandbredd på cirka 1,4 Mbit/s och klarar video med VHS-kvalitet och ljud med CD-kvalitet. Tvåan är avsedd för skarp-TV och kräver därför mellan 5 och 60 Mbit/s. Dessutom kan den hantera fem ljudkanaler och CCIR-upplösning, det vill säga europeisk PAL-video eller amerikansk NTSC-video.

MPEG-3 lades snabbt ned eftersom MPEG-2 var tillräckligt kraftfullt för skarp- TV.

MPEG-4, som är under utarbetande, kommer att lyfta abstraktionsnivån ytterligare genom att standardisera ett programmeringsspråk för kommunikation, MPEG-4 Syntactic Descriptive Language, MSDL, inte en algoritm.

Dessutom kommer MPEG-4 inte, såsom MPEG-1 och -2, att skräddarsys för en speciell tillämpning, utan det kommer att vara en standard för integrering av olika visuella objekt, till exempel syntetiserade bilder, verkliga bilder, simulerade tredimensionella bilder och interaktivitet. MPEG-4 ska bli en objektbaserad audiovisuell kodteknik. Standarden förväntas bli färdig 1998.

NTSC National Television Standards Committe, den amerikanska TV-standarden, 704 ¥ 480 bildpunkter, 60 Hz.

PAL Phase Alternate Line, den europeiska TV-standarden, 720 ¥ 576 bildpunkter, 50 Hz.

PCI Peripheral Component Interconnect. En buss för kommunikation i persondatorer.

UMA Unified Memory Architecture. En minnesarkitektur som innebär att ett och samma minne används för både grafik och centralprocessor.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)