JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlöst från Japan ett hot mot Europa
- PHS är ett betydande hot mot Dect, CT2 och DCS1800. Varje månad säljs det 100 000 PHS- telefoner så hotet blir snabbt större, säger Phil White, chef för den engelska konsultföretaget PA Consulting Group.

PHS är en japansk teknik som utnyttjar mycket små radioceller för trådlösa telefonnät. Det är utvecklat på initiativ av det japanska televerket.

Målet var att ta fram ett kommunikationssystem för låg effekt som kunde kopplas till det publika nätet, liknande det europeiska DCS1800.

Systemet arbetar med 1,9 GHz och är begränsat till att fungera under en promenad, men inte i bilar i rörelse. Begränsningen är inte teknisk, utan har kommit till för att systemet inte ska konkurrera ut globala nät som GSM. Den tekniska begränsningen ligger runt 40 km i timmen.

Tre operatörer

PHS lanserades första gången i Sapporo i juli förra året och fick 100 000 användare på två månader. Idag används systemet av

620 000 användare hos tre operatörer.

Japanska televerket tror att Japan kommer att ha 3 miljoner abonnenter i PHS- systemet år 2000, 20 miljoner om tio år och

40 miljoner år 2010.

Om PHS lyckas blir det den första trådlösa teknik som japansk industri får ut internationellt. Idag finns PHS-system i Japan och Indonesien, och man håller på att införa ett i Hongkong. Australiensiska operatören Autel uppger att man har planer att använda PHS istället för Dect.

Och Cable&Wireless har tillsammans med NTT, Hongkong Telecom och den japanska industrigruppen Itochu bildat PHS International Consortium. Gruppen ska marknadsföra PHS i Asien, USA och Europa. Den tröga lanseringen av DCS1800 i Europa gör nu att PHS kan bli ett utmärkt alternativ.

Hårddesignade

Framgången beror på att systemet är billigt att använda, avgifterna är nästan lika låga som för vanliga telefoner.

Dessutom är telefonerna hårddesignade, då företagen nästan uteslutande riktar sig till unga stadsbor - yuppies, kort sagt.

De finns i en uppsjö stilar från 19 olika japanska tillverkare som Panasonic, Casio, Nec, Sharp, Sanyo, Sony, Kenwood och Toshiba. Den minsta väger 95 gram och Toshiba visade en på 65 gram under CeBit 96. Drifttiden är hela 400 timmar. För ljudöverföringen används komprimeringsalgoritmen ADPCM, som ger "CD- liknande" ljudkvalitet.

PHS passar bra för tyngre dataöverföring och kan överföra 2¥32 kbit data per sekund.

Jan Sandred

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)