JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hatteland köper GLSI
Elektronikgruppen BK säljer GLSI Elektronik till Jakob Hatteland Electronic. Namnet GLSI försvinner därmed och Elektronikgruppen slutar med renodlad komponentdistribution.

GLSIs fyra säljkontor i Skellefteå, Malmö, Göteborg och Stockholm kommer att ingå i Jakob Hatteland Electronic. För Hattelands del innebär det att försäljningsnätet utvidgas till Skellefteå och Malmö där man inte tidigare haft kontor.

I Stockholm och Göteborg slås försäljningen samman. GLSIs centrallager i Skellefteå flyttas till Norge.



Siemens bytte strategi


Främsta orsaken till affären är att Siemens under förra året beslutade att ändra sin distributionsstrategi. Siemens väljer nu att koncentrera sig på ett fåtal paneuropeiska distributörer, där Jakob Hatteland är en. Jakob Hatteland samarbetar med den stora europeiska leverantören Sonepar Electronique International.

GLSI var nästan helt inriktat på distribution av Siemens komponentprogram i Sverige. För ett och ett halvt år sedan köptes företaget av Elektronikgruppen. GLSIs grundare Greger Lindgren och VDn Tom Whitlock blev i samband med affären stora delägare i Elektronikgruppen BK. Båda två lämnar nu den operativa verksamheten i Elektronikgruppen och övergår till Hatteland.

Under 1995 svarade GLSI för drygt 20 procent av faktureringen i Elektronikgruppen BK.



Mobiltelefoni


Totalt var omsättningen 443 miljoner kronor och vinsten efter finansnetto 34 miljoner kronor. 1995 var ett rekordår för Elektronikgruppens del. Mobiltelefoni var den främsta drivkraften för den stora omsättningsökningen på närmare 40 procent. Elektronikgruppen är noterat på börsens OTC-lista.

Elektronikgruppen lämnar nu ren distributionsverksamhet för att koncentrera sig på handel och agenturverksamhet. Elektronikgruppen satsar bland annat på produkter och service till elektronikindustrin med ett högt förädlingsvärde, säger VD Bengt-Olof Larsson i Elektronikgruppen.

Elektronikgruppen tillverkar bland annat fiberkablage och lodpastastenciler. Nyligen öppnades ett tullfritt lager utanför Kumla som kommer att användas för elektronikkomponenter som levereras direkt till Ericssons produktionslinjer för mobiltelefoner. Elektronikgruppen är också delägare i ett konstruktionscentrum för kundanpassade kretsar som håller på att starta i Swindon i England.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)