JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hela världen en resurs i framtidens fabrik
De första projekten inom IMS, det globala programmet för framtidens fabrik, är igång. Svenskar deltar i programmet men EU tvekar fortfarande.

IMS, Intelligent Manufacturing Systems, är äntligen igång med ett års försening. Fyra projekt har startat som alla behandlar olika aspekter av samordning av utveckling, konstruktion och tillverkning i företag med verksamhet i många länder.

Det kan både gälla verksamhet i egen regi och verksamhet där underleverantörer anlitas.



Svensk representerar EU


En av deltagarna, Bo Anulf ansvarig för forskningsfrågor på ABB, förklarar:

- I framtiden måste företagen se hela världen som en resurs. Om amerikanerna är bra på konstruktion, lägger vi konstruktionen där. Tillverkningen utförs kanske bäst i Asien, medan utvecklingen görs bäst i Västerås.

Men EU har ännu inte fäst sin underskrift på överenskommelsen med de övriga parterna (Se Elektroniktidningen 8/95). EU har dock en representant i IMS styrkommitté. Det är en svensk, den tidigare IVF-chefen Sven-Erik Andersson. Inom EU finns en arbetsgrupp för IMS, så mycket pekar mot att det blir en underskrift från unionen, bedömer Sven-Erik Andersson.

När underskiften är på plats, återstår att få loss pengar. De ska komma från Esprit och Brite/Euram-kassorna.

- Men det är inte så säkert att de som sitter på Esprit-pengarna förstår att uppskatta ett IMS-projekt, säger Bo Anulf som är pessimistisk inför trögheten inom EU.

Kerstin Lundell



ABB kan få prova teorierna i praktiken


ABB kommer förmodligen bli en av provplatserna för ett av projekten i IMS. Det är NGMS, Next Generation Manufacturing Systems, där olika teorier för framtidens fabrik provas praktiskt. Förutom ABB deltar Kockums, IVF och KTH från svensk sida, tillsammans med fyra tyska akademiska institutioner och ett antal företag och universitet från USA och Japan.

Övriga tre godkända projekt är uppföljare av det så kallade testprogrammet, som avslutades förra året efter två års arbete. De som fortsätter heter Globeman 21, Holonic Manufacturing och Gnosis. Inga svenskar deltar. I maj i år kommer ytterligare projekt att bli godkända av IMS.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)