JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart kort känner igen sin ägare
Ett verkligt smart kort, som känner igen sin ägares ansikte, håller på att utvecklas av brittiska Neural Computer Sciences.

Företaget utnyttjar neurala nät för igenkänning i krets på kortet.

Forskare vid universitetet i Bournemouth deltar också i projektet som ännu befinner sig i startskedet. Trots det säger sig företaget redan ha kontaktats av ett flertal företag, som är intresserade av att delta i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Tanken är att kortet först ska lära sig att känna igen sin ägare genom att han eller hon fotograferas med en digital kamera kopplad till en dator. Bilden analyseras sedan av ett neuralt nät, som väljer ut vissa karaktäristiska kännetecken i just detta ansikte.



Krypterade data


De data som används för att känna igen användaren krypteras och lagras därefter i en risc-processor på kortet.

När användaren sedan vill utnyttja kortet kommer vederbörande först att fotograferas av en digital kamera, varefter bilden jämförs med de data som finns på kortet. Om användaren känns igen kan kortet användas, annars inte.



Ny frisyr


Utvecklarna brottas dock med en hel del problem vad gäller igenkänningen. Den måste ju fungera även om användaren byter frisyr, rakar sig eller sätter på sig eller tar av sig ett par glasögon.

Det kan göras genom att programmet får instruktioner att inte ta hänsyn till vissa detaljer, såsom håret, utan koncentrera sig på näsan och munnen. Detta minskar dock noggrannheten för igenkänningen.

Utvecklingen av ett praktiskt användbart system kommer att påbörjas när de första problemen är lösta.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)