JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMDs flashminne för 2,7 Volt
Advanced Micro Devices, AMD, lanserar sitt omtalade flashminne som drivs med enbart 2,7 volt.

Precis när Intel lanserat sin "smart voltage"-teknik, som i princip innebar läsning vid tre volt och skrivning vid fem, då slår AMD tillbaka med ett minne som använder tre volt både för läsning och skrivning.

Enligt AMD ligger flashminnets framtid i enkelmatade minnen. Analysföretagen ICE och In-Stat håller med och förutspår en total dominans av enkelmatade tre- och femvoltsminnen mot seklets slut.

Först ut i den nya serien med flashminnen är Am29LV800, ett 8 Mbitsminne organiserat i x8 och x16. Kretsen har 60 procent lägre strömförbrukning än femvoltsminnen. Av detta står den lägre matningsspänningen för 40 procentenheter och en bättre konstruktion för övriga 20 procentenheter.

Bakom den låga strömförbrukningen ligger bland annat AMDs patenterade teknik för radering med en negativ spänning på styret. Tekniken gör att spänningspumpen på chipset inte behöver förse minnet med så mycket ström, och därmed inte behöver ta mer plats än någon procent av kiselytan.



Somnar självt


En annan finess är att minnet automatisk stänger av sig självt om det inte upptäckt någon aktivitet på adressbussen på 300 ns. Då drar minnet mindre än 1 μA. Poängen med viloläget är dock att minnet kan vakna upp igen lika fort som det normalt tar att adressera minnet, 100, 120 eller 150 ns.

Kretsen har JEDEC-standardiserad benfördelning och samma programmeringsalgoritmer som femvoltskretsarna. Det tillverkas i 0,5 μm-teknik i AMD och Fujitsus FASL-fabrik i Japan. Volymproduktion dras igång i mars i år.

Efter halvårsskiftet kommer AMD och Fujitsu att utöka produktionen i FASL- fabriken genom att börja tillverka flashminnen i 0,35 μm. Dessutom ska en till fabrik byggas där, FASL 2. Den kommer att kunna leverera kretsar i slutet av 1997, till en början med 0,35 μm kanallängd och senare ned till 0,25 μm.

Under 1995 ökade AMD sin andel på flashmarknaden från 25 till 30 procent, samtidigt som denna marknad fördubblades till 1,8 miljarder dollar. Intels marknadsandel sjönk kraftigt, från 54 procent till 35, enligt Dataquest.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)