JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cadence lanserar sitt första program för Windows
Cadence visar nu layoutprogrammet Allegro för kretskort i Windowstappning. Men företaget har ännu inte löst hur det nya verktyget skall distribueras i Europa.

Verktygstillverkaren Cadence lanserade nyligen en Windowsversion av Allegro, ett layoutverktyg för kretskort. Företaget tog därmed sitt första steg in på Windowsarenan.

Den amerikanska Windowsarenan, rättare sagt. Europeiska kortkonstruktörer får vänta till sommaren 1996. Cadence har nämligen inte löst hur man skall hantera försäljning och kundstöd av Windowsbaserade verktyg här i Europa.

I USA skall Team, en stor distributör av PC-verktyg, sköta Cadence kundkontakter på Windowssidan. Team har den Windowsexpertis som Cadence än så länge saknar.

I Europa kommer man förmodligen använda den vanliga distributionskedjan. Det skulle innebära att de lokala Cadencekontoren säljer Allegro i Windowstappning direkt till kunderna på samma sätt som man idag säljer Unixprodukter. Men exakt hur detta skall gå till vet man ännu inte. Lokalkontoren måste exempelvis hinna bygga upp sin Windowskompentens. Det kan även bli aktuellt med fristående distributörer.

Siktar på normala kort



Vad har då det nya verktyget för prestanda? Jo, Windowsverktyget har många av de funktioner som finns i den vassare Unixkusinen Allegro CBD, men saknar exempelvis analys av signalintegritet.

Sådana finesser behövs inte heller, enligt Cadence. PC-satsningen är nämligen tänkt att passa vad företaget kallar traditionella kort, med frekvenser under 30 MHz.

Till sommaren skall verktyget även lanseras under Unix till samma pris som Windowsföregångaren. Cadence vill därför inte främst fokusera på valet av operativsystem, utan på målgruppen, som alltså är konstruktörer av något så när "normala" kort.

Cadence nykomling har fått ett bättre användargränssnitt jämfört med Allegros Unixvarianter. Man pekar och klickar sig fram på typiskt Windowsmanér. Som nybörjare skall det därför vara lätt att komma igång med arbetet.

Lätt flytta till Unix



En annan fördel är att konstruktionsdatabasen är helt kompatibel mellan Unix- och Windowsvärlden. Man kan alltså flytta sin konstruktion mellan operativsystemen om man exempelvis trots allt skulle behöva den mer avancerade Unixkusinen Allegro CBD.

Cadence nykomling har fått ett positivt mottagande av amerikanska marknadsanalytiker. Det drar nu ihop sig till en hård match om marknaden för avancerade Windowsverktyg. Cadence främsta motspelare lär bli Mentor Graphics, Viewlogic och Intergraph.

Cadence har fler Windowssatsningar på gång. Ett verktyg för schemainmatning verkar stå på tur härnäst. I framtiden kommer även exempelvis Allegro CBD finnas som Windowsprogram.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)