JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lägre LCD-pris ger platt skärm till stationär PC
Priset på LCD-skärmar kommer att sjunka kraftigt och nå en prisnivå på 500 dollar nästa år. Det innebär att platta skärmar nu på allvar kommer att börja användas i stationära persondatorer, menar tillverkaren Hitachi som bygger en stor fabrik i Japan.

Hitachi satsar nu en halv miljard dollar på en ny fabrik för tillverkning av vätskekristallskärmar (LCD) baserad på tunnfilmstransistorteknik i Mobara i Japan. Företaget vill därmed bli världsledande på marknaden för stora platta skärmar. Hitachi menar att LCD-skärmarna kommer att kunna börja ersätta katodstrålerören i stationära datorer.

Priserna på 10,4 tumsskärmar kommer att minska kraftigt och nå 500 dollar nästa år. Det är mindre än dubbelt så mycket som priset på ett katodstrålerör på 14 tum. Den nya fabriken kommer till att börja med att tillverka skärmar på 10,4 och 13,3 tum, men ska även utrustas för tillverkning av ännu större skärmar.

20 tum år 2000



1997 räknar företaget med att börja tillverkning av skärmar på 15 tum och vid sekelskiftet hoppas man ha nått 20 tum. Hitachi, som visserligen inte har en lika stor andel av den totala LCD-marknaden som Sharp, Toshiba/IBM och NEC, inriktar sig främst på stora platta skärmar. Företaget demonstrerade nyligen för första gången i Europa en 13,3 tumsskärm, som utnyttjar företagets nya super- TFT-teknik.

Den nya tekniken, som kommer att utnyttjas för tillverkning av skärmar på 13,3 tum och större, har två viktiga fördelar. För det första kan skärmen beskådas från en vidare vinkel, 140 grader. Enligt Hitachi är det en tre gånger vidare synvinkel än för konventionella platta skärmar. För det andra är tunnfilmstransistorerna tryckta på endast ett glaslager, vilket minskar antalet tillverkningssteg. Det kommer att förbättra produktionsutbytet och minska kostnaderna.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)