JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Agere köper Ethernetbolag
Halvledartillverkaren Agere ger sig in på marknaden för Gigabit Ethernetkretsar genom att köpa det irländska uppstartsföretaget Massana. Agere tänker använda Massanas teknik i både diskreta Ethernetkretsar och system på kisel.
Världsmarknaden för Gigabit Ethernetkretsar kommer i år att passera den vanliga 10/100 Mbit/s Ethernetmarknaden. Visserligen säljs alltjämt fem gånger fler kretsar för vanlig Ethernet, men priserna är betydligt högre. Och ska man tro analytikerna på Instat/MDR så kommer skillnaden att växa snabbt - redan nästa år spås Gigabit Ethernet bli en dubbelt så stor marknad.

Inte konstigt därför att Agere, halvledartillverkare med kommunikationsfokus, vill ta sig in på denna marknad. Några egna konkurrenskraftiga produkter fanns dock inte, så det fick bli ett företagsköp.

För cirka 210 miljoner kronor har man köpt Massana, ett tämligen nystartat irländskt bolag med 45 anställda. Massana har utvecklat en sändtagarkrets (Phy, physical layer transceiver) som klarar Gigabit Ethernet över samma kopparkablar som används till 10 och 100 Mbitnät.

- Massana är ett av de få företag som har fungerande teknik framme, och lösningen har dessutom en matematiskt smart arkitektur som ger bra signal-brusförhållande och låg effekt, säger Ageres europachef Thomas Nindl.

Kretsen finns än så länge endast i provexemplar, som drar 1,1 W per port. Agere ska nu börja tillverka den i en 0,13 μm-process och planerar volymleveranser i början av nästa år. Då ska strömförbrukningen vara nere i 0,8 W per port. En version med åtta Gbit Ethernetportar ska finnas framme till sommaren.

- Vi kommer också att använda tekniken som IP-block i asicar och system på kisel, säger Thomas Nindl.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)