JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikrostyrchips ryms i transistorkapsel
Världens minsta datorkomponent kostar en halv dollar och bor i en transistorkapsel. Den har 24 byte arbetsminne.
Mikrostyrkretsar är drömmen för den som gillar att skapa med begränsade resurser.

Medan pc-datorerna växer till giga-prestanda har Microchips nya mikrostyrkrets Pic10F upp till 512 stycken 12-bitars instruktioners programminne i Flash och upp till 24 byte RAM.

Priset är strax under fem kronor. Vad kan man göra med så små resurser?

En vågformsgenerator till exempel, föreslår Microchip. Den tar mindre plats än en analog lösning och har dessutom programmerbar amplitud och våglängd. Pic10Fs interna oscillator är i sammanhanget på 4 MHz.

Microchip har betakunder som använder den i allt från klockor och havandeskapstestare till fläktar och strykjärn - den finns i temperaturområden upp till 125 grader C.

Ett annat användningsområde som Microchip lyfter fram är som "elektroniskt klister". En mikrostyrkrets mellan en asic och periferikrets kan anpassa gränssnittet till sena ändringar i konstruktionen.

Av de sex benen används två för spänning och jord. Övriga är IO. Kretsen har en åttabitars timer som kan divideras med en åttabitars prescaler. Som tillval finns en analogkomparator med intern spänningsreferens.

Kretsen drar upp till 2 mA. Viloströmmen är 100 nA. Instruktionsuppsättningen är densamma som till Pic12F.

"Världens minsta mikrostyrkrets" säger Microchips om sin Pic10F, som använder en SOT23-kapsel (3 x 3 mm). Det är dock ett rekord Microchip i rättvisans namn får dela med Silicon Laboratories, som har en C8051 i en MLP11-kapsel.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)