JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 72 miljoner till Mitthögskolans elektronikforskning
Mitthögskolans forskargrupp inom elektronikkonstruktion får 72 miljoner kronor för att utveckla intelligenta elektroniska system baserade på sensorer och trådlös teknik för den lokala industrin. KK-stiftelsen står för den ena hälften. Den regionala industrin för den andra.
- Företag i regionen producerar maskiner för exempelvis skogsindustrin, processindustrin, elkraftsindustrin. Med denna forskningssatsning vill vi addera teknik som gör att företagen kan fylla sin produktportfölj med servicetjänster i form av drift och säkerhet.

- Vissa företag här producerar även cellulosabaserade produkter som i framtiden kommer att vara bärare av elektronisk funktionalitet. Med vår satsning bygger vi därför också ny kompetens kring integration av elektronik i papper med fokus på teknik baserad på rf-id.

Det säger professor Hans-Erik Nilsson på Mitthögskolan i Sundsvall. Han driver projektet "Sensible things that communicate", vars mål är att utveckla mätteknik där sensorer står i centrum för att känna av och kommunicerar med omgivningen.

- Med dagens trådlösa kommunikation och billiga sensorlösningar finns det helt andra möjligheter att skapa billiga servicetjänster än tidigare.

- Hittills har drift och säkerhet inom tung industri skötts av relativt enkla system och i vissa fall av människor som går runt och mäter på maskinerna.

I projektet samverkar ett fyrtiotal personer på Mitthögskolan i Sundsvall med ett flertal företag.

Fyra forskargrupper är berörda. En arbetar med elektroniksystemkonstruktion, en annan med sensorer, en tredje med rf-id och antenner och en fjärde med modellering av hela system.

Programmet startar efter nyår. Alla detaljer kring budgeten är ännu inte klara, men klart är att tretton företag ingår som samarbetspartners. Det är de Sundsvallsbaserade företagen Metso Panel Board, Torps Elektronik, Swedish Connection, SCA Packaging Research, Datorelektronik och Collectric. De tre företagen Ericsson Network Technology, Hiab och Fiberson från Hudiksvall, Hägglunds Drives från Örnsköldsvik, CC-Systems från Uppsala, Tag Master från Kista och Sensair från Delsbo.

- Samverkan med företagen ger oss relevanta och intressanta problem. I vår region finns bra förutsättningar att arbeta med nya kombinationer av material och kunskap.

- Vi kombinerar grafiskt tryck, elektronik och papper och utvecklar tryckta antenner, sensorer och annan elektronik på papper. Det är billigt, miljövänligt och råvarorna finns på plats, säger Hans-Erik Nilsson.

KK-stiftelsens beslut att gå in med pengar i Mitthögskolans projekt är taget efter att två expertgrupper, en svensk och en internationell, har utvärderat ett flertal projektet under våren. Projektet "Sensible things that communicate" var ett av fyra som drog längsta strået.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)