JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stor oenighet om halvledarmarknaden
Världsekonomin håller marknaden under armarna.
Att halvledarmarknaden bromsar in är alla analytiker ense om. Men prognoserna för innevarande år skiljer sig betydligt åt. Det framgick tydligt av en paneldebatt på halvledartillverkarnas underleverantörskonferens ISS i Kalifornien nyligen.



- Jag tror att vi alla är överens om att halvledarkonjunkturen toppade i fjol och att inbromsningen startade redan under andra halvåret 2004, men prognoserna för i år skiljer sig åt en hel del, säger Michael Wright på Entegris.

Siffrorna för 2005 går från +15,7 till -5,7 procent, med ett snitt på 4,7 procents tillväxt. Det är klart bättre än för nedgången år 2001 då halvledarmarknaden tappade 33 procent

År 2005 verkar bli ett mellanår. Redan under andra halvåret vänder det upp igen. 2006 spås bli hyggligt om än inte lika bra som fjolåret då tillväxten landade på drygt 28 procent och marknaden var värd mellan 214 och 218 miljarder dollar.

- Jag tror att halvledartillverkarna har den senaste nedgången i färskt minne och därför dragit ner på investeringarna i tid, säger Bill McClean på analyshuset IC Insights.

Också att världsekonomin tuffar på hyggligt hindrar katastrofen.

- Vi räknar med att tillväxten för världsekonomin landar på cirka 3 procent i år, något under snittet men ingen recession. Och tillväxten för elektroniksystem ser ut att öka med 2 procent. Det gör att halvledarmarknaden bara sjunker med två procent i år, spår McClean.

Även kollegan Jim Feldhan på Semico Research tror att marknaden faller i år.

- USA driver världsekonomin och det är ett eftervalsår i USA vilket typiskt brukar vara svagt. Dessutom är oljepriset högt liksom räntan vilket påverkar konsumenterna negativt. De får helt enkelt mindre att handla för, säger Feldhan.

Han tillmäter konsumenterna stor betydelse för att de sakta tar över från företagen som viktigaste tillväxtfaktor för elektronikindustrin och därmed halvledarindustrin.

Och Feldhan nämner att mobiltelefonmarknaden bara växer 6,5 procent, ner från 26 procent 2004.

- I fjol köpte många nya telefoner för att få färgskärm och kamera, i år finns inga nya funktioner att uppgradera till.

Även pc- och digitalkameramarknaden visar lägre tillväxt i år.

- Sammantaget leder det till att halvledarmarknaden minskar med 4,7 procent men det kommer en uppgång redan i slutet av året, säger Jim Feldhan.

Världsekonomin agerar lok

Klaus-Dieter Rinne på analyshuset Gartner ger en ljusare bild:

- Vi spår att tillväxten i världen landar på 3,3 procent och att elektroniksystemen växer med 7,4 procent. Det gör att halvledarmarknaden ökar med 5,2 procent.

- Industrin har både sköld och svärd att försvara sig med mot nedgången. Skölden är kostnadskontroll och företagen har varit snabba med att dra ned på investeringarna. Svärdet är innovationer. Det går att förbättra processerna utan att nämnvärt öka kostnaderna.

Fabrikernas utfall kan spela in.

- Det har kommit mycket nya material med 90 nm-processerna vilket inneburit lågt utfall. Om tillverkarna får bättre kontroll på dem kan det leda till ökad kapacitet, säger Michael Wright på Entegris.

Men debattörerna verkade ändå inte tro att förbättrade processer nämnvärt skulle kunna påverka den totala kapaciteten. 90 nm-processer stod bara för 3 procent av den totala kapaciteten i fjol och även om den ökar snabbt är den en liten del av det totala utbudet i år.

Risto Puhakka, på VLSI Research, tillhör optimisterna och spår att halvledarbranschen växer med 8 procent i år.

- Vi baserar antagandet på att världsekonomin är stark och att lagren är mindre än normalt i en nedgångsfas. Det kommer därför att ta fyra kvartal att beta av lagren och inte åtta som normalt.

Den högsta tillväxtsiffran för 2005 har brittiska Future Horizons med 15 procents tillväxt. Företaget var dock inte representerat på ISS.
2005-01-27 13:40:00

Att halvledarmarknaden svänger kraftigt från år till år påverkar branschens underleverantörer: utrustningstillverkare och leverantörer av råmaterial. De har vant sig vid svängningar större än halvledartillverkarnas.

- Halvledartillverkarna ökade sina investeringar med 55,6 procent i fjol men drar ner dem med 12,8 procent i år, enligt Klaus-Dieter Rinnen på Gartner.

Bill McCleans siffror är nästan identiska. Enligt IC Insights ökade investeringarna med 51 procent ifjol. I år spår man en minskning med 10 procent.

Vad som kan påverka är att de två största halvledartillverkarna, Intel och Samsung, börjat inve-stera anti-cykliskt, spenderar mer pengar när andra företag håller igen.

2005 blir inte något undantag. Intel meddelade under konferensen att företaget ökar investeringarna från budgeterade 4,9 miljarder dollar i år till 5,3 miljarder dollar. I fjol spenderade företaget 3,8 miljarder dollar på nya fabriker. Mycket ska gå till den kommande 65 nm-processen och 300 mm-teknik, Intel kan bli först med 65 nm. Företagets processen ska vara klar för kommersiell produktion redan i år, två år före halvledarindustrins officiella tidsplan ITRS som säger att 65 nm kommer först år 2007.

- Det pågår redan 40 konstruktionsprojekt för 65 nm-processer runt om i världen säger Sass Somekh på Novellus Systems.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)