JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bisarr inledning på året för halvledarmarknaden
Halvledarmarknaden är bisarr. Det konstaterar analytikerna på IC Insights efter att ha gått igenom statistiken för första kvartalet.


Jämfört med fjärde kvartalet i fjol växte den globala halvledarmarknaden med en procent under årets första kvartal. Försäljningen uppgick till 46,961 miljarder dollar. Det var bättre än vad IC Insights spådde i början av året. Företaget har därför reviderat sin prognos för 2005 från en minskning med 2 procent till en ökning med 4 procent. Trots detta har inledningen av året inte varit någon lugn resa för halvledartillverkarna.

Tillväxten är hårt koncentrerad till fem produktområden som inte utgör mer än 14 procent av totalmarknaden. Det är programmerbar logik, NAND-minnen och speciallogik till fordon, kommunikationsprodukter och konsumentprodukter. Tillsammans växte de med 31 procent vilket motsvarar två miljarder dollar.

Resterande 86 procent av marknaden tappade 4 procent i omsättning, eller 1,5 miljarder dollar. I den kategorin återfinns bland annat DRAM-minnen, pc-processorer och analoga kretsar.

Siffrorna blir än mer bisarra om man jämför vad FPGA-företagen rapporterar med statistiken från branschorganisationen WSTS. De fyra största FPGA-leverantörerna med 97 procent av marknaden rapporterade en 10 procentig tillväxt för årets första kvartal medan WSTS siffror visar på en ökning med 52 procent!

Den enda förklaring till diskrepansen som analytikerna på IC Insights kan komma på är att en stor del av FPGA:erna säljs via distributörer. Det medför att vad som räknas som försäljning skiljer sig mellan tillverkarna och WSTS.

Värt att notera är också att NAND-baserade flashminnen passerade de NOR-baserade i värde under årets första kvartal. Tillväxten för NAND-flash var 23 procent medan NOR-flash minskade med 10 procent. Totalt såldes det NOR-flash för 1,972 miljarder dollar och NAND-flash för 2,074 miljarder dollar.
2005-06-02 15:52:00
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)