JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt försök för flash-jättarna: Western Digital och Kioxia mot samgående

Det var på väg att hända redan 2021 men nu kan bitarna vara på väg att falla på plats för japanska Kioxia och amerikanska Western Digital. Ett sammanslaget bolag skulle bli störst på NAND-flash, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Efter en lång och infekterad strid grävde Western Digital och Toshiba till slut ned stridsyxan i december 2017 för att istället samarbeta kring flashminnen. Toshiba ville sälja verksamheten men Western Digitals bud avvisades. De två hade ett långtgående samarbete via före detta Sandisk som Western Digital köpte 2016.

Toshiba knoppade därefter av flashverksamheten i Kioxia och behöll ungefär 40 procent av bolaget.

De två företagen har därefter samarbetat om både teknik och tillverkning, bland annat har de gemensamt ägda fabriker i Japan.

Bloomberg rapporterade i fredags att diskussionerna om ett samgående tagits upp igen och att de kan leda till ett avslut denna gång.

Det sammanslagna bolaget skulle bli aningen större än Samsung som är störst på NAND-flash med ungefär en tredjedel av marknaden, enligt analyshuset Trendforce.

En affär skulle därför kräva godkännande av en rad konkurrensmyndigheter runt om i världen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)