JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skyhöga tullar på kisel från Kina och Brasilien
Tullskyddet mot kisel från Kina och Brasilien förblir högt. Importen har i princip upphört. Ändå väljer de ansvariga inom EU att fortsätta den hårda linjen.


Trots att importen av kisel från Kina och Brasilien nästan upphört under senare år har EU-kommissionen valt att enbart lätta lite på tullskyddet mot kinesiskt kisel. Samtidigt står tullskyddet mot Brasilien fast.

Tidigare gällde ett miniprissystem för kisel från Kina. Kislet kunde då endast importeras tullfritt om priset översteg 396 ecu per ton. Billigare kisel påfördes en tullen som motsvarade skillnaden mellan minipriset och begärt pris.



Antidumpningstull


Nu har priset på kisel sjunkit inom EU. Kommissionen bedömer därför att ett lägsta pris för kislet bör motsvarar 376,5 ecu per ton. Men istället för att ändra minimiprisnivån inför man istället en antidumpningstull.

Den nya tullen är 49 procent av tullvärdet. Den totala tullsatsen blir därmed närmare 55 procent eftersom antidumpningstullen läggs på den ordinarie tullsatsen för kisel, som i dagsläget är 5,5 procent.

Priset på kislet får dock inte understiga 376,5 ecu per ton. Kisel från Brasilien har däremot aldrig ingått i ett miniprissystem. Istället infördes en antidumpningstull redan från början.



Stor variation


Tullsatsen varierar mellan 18,3 och 36,8 procent. Den högsta tullsatsen drabbar de företag i Brasilien som inte velat delta i en undersökning om prisdumpning av just brasilianskt kisel på EU-marknaden. Inom EU har man dock inlett en översyn för att på sikt avskaffa antidumpningstullen på brasilianskt kisel.

Per Gidlund

Frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)