JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stapla 222 signalprocessorer på hög
För riktigt tunga flyttalsberäkningar kan det vara bra att kunna köra många digitala signalprocessorer parallellt. Ju fler desto bättre.

Gärna 222 stycken.

CB60 är ett riktigt värstingkort från tyska Perimos. Det är ett dubbelt Europakort bestyckat med sex digitala signalprocessorer från Analog Devices av typen Sharc, eller ADSP2106x som de också kallas.

Finessen är dock inte processorerna i sig, utan deras förmåga att arbeta tillsammans parallellt. För det ändamålet har processorerna länkar emellan sig som klarar att överföra 40 Mbyte/s. Varje processor har en egen länk som den har kontroll över. Länkarna är utdragna till ett specialkonstruerat bakplan som sköter kommunikationen mellan olika VME-kort.

Upp till 37 kort kan kopplas ihop, vilket ger 222 Sharc-processorer i samarbete.

Beräkningsprestanda för en sådan konfiguration uppges vara 27 miljarder flyttalsoperationer per sekund, Gflops.

Konstruktören kan konfigurera sitt flerprocessorsystem på valfritt sätt: stjärnnät, maskade nät eller rörledningar. Konfigureringen kan skötas av programvara under körning av systemet.



Flash och SRAM


Varje CB60-kort är utrustat med flashminne och 4 Mbyte SRAM-minne. Korten har anslutningar för dotterkort av typen M-moduler.

Sådana finns för till exempel video- och grafiktillämpningar, nätverk, dataomvandling och digitala gränssnitt som SCSI. Korten stödjer också PCI och Multibus.

Lämpliga användningsområden är telekom, radar, seismologi och för hydrofoner.

MIKAEL ZACKRISSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)