JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det analoga oscilloskopets betvingare
Det finns inga argument kvar för att köpa ett analogt oscilloskop. Det menar man åtminstone på Tektronix efter att ha lanserat två billiga digitala instrument.

Idag är över 80 procent av alla oscilloskop som säljs digitala och andelen växer stadigt. Men helt har de analoga oscilloskopen inte trängts undan. Det finns en envis grupp användare som fortsätter köpa analoga oscilloskop. Den tyngsta anledningen är att de är billigare än digitala.

Det argumentet vill nu amerikanska mätinstrumenttillverkaren Tektronix punktera genom att lansera två mycket billiga digitala modeller med hyfsade prestanda.

Båda instrumenten har två kanaler. Toppmodellen TDS 220 har en analog bandbredd på 100 MHz medan lillebror TDS 210 har 60 MHz. Samplingshastigheten är 1 GSa/s för båda modellerna och priset är satt till 11 170 kronor respektive 7 560 kronor.

- Det är billigare än de flesta analoga och digitala oscilloskop på marknaden med motsvarande bandbredd, säger Tomas Berghäll från Tektronix Englandskontor.

- Dessutom får man en rad mätfunktioner som frekvens, periodtid och medelvärde som det analoga oscilloskopet saknar.

De nya oscilloskopen har utformats för att ge en "analogkänsla". Det innebär i klartext att instrumentets frontpanel så långt som möjligt efterliknar ett analogt oscilloskop med bland annat rattar för tidbas och triggnivå.

Det finns inte heller mer än en undernivå för varje knapp, så risken att gå vilse i djupt liggande menyer är eliminerad.

Instrumenten är mycket kompakta. De är knappt så stora som en skokartong (30,5 ¥ 15,1 ¥11 cm) och tar därför betydligt mindre plats på arbetsbordet än de analoga konkurrenterna.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)