JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DECT för fast telefoni i Tyskland
I Ruhrområdet har den liberala teleframtiden startat. Företaget Thyssen har byggt ett nät för fast telefoni - med mobil DECT-teknik.

Från 1998 är den tyska telemarknaden fri. Ståljätten Thyssen hör till dem som nu satsar hårt. Med den tyska regeringens välsignelse har man tjuvstartat med ett pilotförsök i Duisburg.

En stadsdel med 400 hushåll har fått trådlös kontakt med det fasta telenätet. Den sista sträckan till abonnent överbryggas med DECT-teknik (som normalt används för trådlös digital telefoni i närheten av en fast telefon).

De enskilda abonnenterna använder sina analoga apparater, jacket ser ut som tidigare. Men på husväggen sitter en minimal antenn som är riktad mot en basstation. Tre basstationer som täcker fyra kvadratkilometer utgör det lokala nätet.

DECT-lösningen sparar pengar. Enligt norska beräkningar är den trådlösa digitala tekniken billigast på avstånd över 250 meter från abonnentväxeln. Thyssen Telecom ser denna användning som ett steg mot oberoende från monopolföretag och verklig konkurrens också om privata kunder nu kan uppstå. Abonnenterna i Duisburg får sänkta teletaxor, ner till 50 procent. Det ger feedback om priskänsligheten.

Men de till teleoperatörer muterade ståldirektörerna hoppas på ännu ett pilotprojekt innan 1998. Då ska ytterligare en mobil teknik användas för normalt stationära teletjänster. Nämligen CDMA (Code Division Multiple Accesss). Dess långa räckvidd och ISDN-kompatibilitet kan passa för glesbefolkade regioner och krävande nättjänster, enligt Thyssens planer.

LARS-GUNNAR LARSSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)