JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. François Cordeau ska göra gamla Hafo till Mitels viktigaste fabrik
Tillverkningskapacitet är halvledartillverkaren Mitels stora flaskhals. Efterfrågan bara ökar, och någon avmattning syns inte till. Och det är i Järfälla, i ABB Hafos gamla fabrik, som produktionen ska öka mest.

Fredagen den 29 mars tog kanadensiska Mitel över ABB Hafo, Sveriges näst största halvledartillverkare. På fyra månader har förlust vänts till vinst. Till januari ska produktionen ha tredubblats - inte bara fördubblas som man tänkt först.

Mellan 25 och 30 miljoner kronor ska investeras under första året. 50-60 personer ska nyanställas. Optimismen har återvänt till fabrikerna i Järfälla.

VD för Mitel Semiconductor AB, som företaget heter nu för tiden, är kanadensaren François Cordeau. Han ger inget skrytsamt intryck.

- Vi har bara gjort några enkla men effektiva saker, säger han lågmält.

Men han har höga ambitioner.

- Jag brukar säga att veckan har 168 timmar. Och då ska förstås fabriken vara igång 168 timmar i veckan.

- När vi tog över här var utnyttjandet så lågt som 114 timmar. Nu är vi uppe i 150 och till januari ska vi komma i närheten av 168. Det tar bara lite tid att utbilda folk.

Och det går bra för Mitel. Förra året sålde man halvledare för 650 miljoner kronor. I år ligger målet närmare en miljard.

Men då måste produktionen öka väsentligt. Och därför är Järfällafabriken viktig för Mitel. Det märks när François Cordeau lägger ut texten om framtiden. Och det syns tydligt i företagets nyss utkomna årsredovisning, där 44- miljonerdollarsköpet av Hafo upptar flera sidor på olika ställen.

François Cordeau har mycket gott att säga om sin nya arbetsplats.

- Jag har sett ganska många halvledarfabriker runt om i världen, och det här är en av de vackraste och mest välbyggda som finns. Den är väldigt flexibel, väldigt ren. Och det bästa av allt är att vi bara utnyttjar en tredjedel av fabriksytan.

- De anställda här är mycket duktiga. Och många av Hafos kretsar är bra, lönsamma för oss och uppskattade av kunderna, säger han.

Vad gjorde då Hafo för fel? François Cordeau dröjer med svaret. Han är noga med att inte kritisera någon.

- Jag tror att Hafo blev överraskat av sina egna framgångar och lyckades kanske inte slå mynt av dem i tillräckligt snabb takt. Företaget var kanske lite FoU- tungt.

- En annan sak var att Hafo som en av världens minsta kretstillverkare ibland hade problem att få tag på kiselskivor, ett problem vi inte har.



Identiska fabriker år 2000


François Cordeau är en resande man. Visserligen har han låtit installera en videokonferensutrustning, men hittills har det ändå blivit ett regelbundet pendlande till Kanada. I Bromont, Quebec, ligger Mitels andra halvledarfabrik som François Cordeau också basar över.

- Vid sekelskiftet ska de två fabrikerna vara identiska, säger han.

Det innebär att Järfälla då blir Mitel Semiconductors viktigaste tillverkningsort, eftersom man också gör optokomponenter där.

År 2000 är tanken att båda fabrikerna ska tillverka halvledare med geometrier ner till 0,6 μm på sextums kiselskivor. Vägen dit är dock ganska lång. Idag ligger båda fabrikerna på 1,2 μm och fyrtumsskivor.

I Bromont går man över till 0,8 μm i januari och börjar därefter installera den utrustning som krävs för produktion på sextumsskivor. I Järfälla ska man sätta igång så fort man är färdig i Bromont. Det lär dröja två år eller så.

- Men installationen kommer att gå fortare här. Vi ska lära av de misstag vi kommer att göra i Bromont, säger François Cordeau.



30 miljoner till årsskiftet


Produktionen av Mitels telekomkretsar har redan satt igång i Järfälla. Till nyår räknar François Cordeau med att dessa ska stå för en tredjedel av produktionen. Resten är kretsar med rötter hos Hafo.

Tills dess ska man investera ungefär 15 miljoner kronor på halvledarsidan. På inköpslistan står fotolitografisk utrustning för 7,5 miljoner och etsningsutrustning för 5 miljoner.

På optosidan ska 12-13 miljoner kronor investeras. Mitel tänker inte tona ner optoverksamheten.

- Tvärtom, optoproduktionen har redan dubblerats. Och i höst ska vissa optokomponenter börja ingå bland Mitels standardprodukter.

Opto var inget Mitel sysslade med före köpet av Hafo.

- Men vi blev positivt överraskade hur väl optoprodukterna kompletterar våra telekomkretsar.

Asicverksamheten ska också utökas. Femfaldigas på några år närmare bestämt. Hafos gamla designcentrum i San Diego ska rustas upp och förses med utrustning och kunskap för konstruktion av halvledare med dimensioner under 1 μm. Rymdverksamheten med centrum i Aix-en-Provence ska också få ökade resurser och ökat ansvar.

- Snart ska vi också lansera vårt asickunnande i Asien. Kanske startar vi ett designcentrum där.

Det viktigaste för François Cordeau är ändå att få ordentlig fart på halvledarproduktionen i Järfälla. I september ska man starta en särskild produktionsgrupp, ledd av en produktionsexpert från Kanada.

Trumfkortet stavas Kanban, en japansk metod för att reducera cykeltider, få smalare feldistribution, reducera riskerna och öka kontrollen över produkterna i arbete.

- Vi har använt Kanban i Bromont i flera år med strålande resultat, berättar François Cordeau.

I september ska han också sätta sig själv på skolbänken, för att lära sig svenska.

- Personalen här ska inte behöva tala engelska med sin chef. På fabriken i Quebec pratar vi franska, så det är klart att vi ska prata svenska här i Sverige, säger han på sin lätt franskbrutna engelska.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)