JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. British Telecom på väg mot storfusion
De brittiska telekonkurrenterna British Telecom och Cable & Wireless är i full färd med att diskutera en eventuell fusion.

En sammanslagning kan innebära att en telegrupp av jätteformat bildas, med en omsättning på drygt 33 miljarder pund.

Om de båda slår sig ihop kommer de också att bli ett telebolag med verklig global förankring. Tillsammans har de båda ansenliga andelar av den europeiska, amerikanska och asiatiska telemarknaden.

Cable & Wireless äger en 80-procentig andel i Storbritanniens näst största telebolag Mercury och hälften av mobilteleoperatören Mercury One-to-One. Men dessa båda företag kommer BT att tvingas sälja om samgåendet ska accepteras av den brittiska tillsynsmyndigheten Oftel.

Amerikanska AT&T, som redan tidigare varit intresserad av att köpa Mercury, tippas i första hand bli telebolagets nya ägare. För British Telecoms del vore det dock bäst om istället tyska Deutsche Telekom tog kontrollen över Mercury. Om Deutsche Telecom köper Cable & Wireless andel i Mercury, som värderas till 1,5 miljarder pund, kan nämligen British Telecom lättare ta sig in på den tyska marknaden.



Amerikanska ägare


Sedan samtalen kring samgåendet blev offentligt kända har värdet på aktierna i de båda företagen stigit kraftigt. Blir det en överenskommelse förväntas den vara klar inom en månad.

Diskussionerna mellan de båda telebolagen inleddes faktiskt redan i november förra året. Men de ställdes in i februari i år då företagen inte lyckats komma överens om en köpesumma.

Fusionsplanerna har väckt blandade känslor i Storbritannien. Det som oroar många britter är att amerikanska telebolag vinner allt mer mark i Storbritannien.

AT&T kan visserligen väntas göra Mercury till en verkligt aggressiv konkurrent till British Telecom, vilket är bra ur konkurrenssynpunkt. Men eftersom de flesta kabelbolagen, som ju alltmer konkurrerar på telesidan, är amerikanskägda skulle en stor del av den brittiska telemarknaden falla i amerikanska händer.

Gittan Cedervall



Kanadensare konkurrerar med BT om radiodistribution


BT har fått en ny konkurrent på den brittiska marknaden. Detta sedan amerikanska CableTel köpt kommunikations- och sändningsföretaget NTL.

NTL har ett radionät över Storbritannien, som bär trafik för mobilteleoperatörerna Vodafone och Orange. Dessutom ansvarar NTL för sändningarna av TV-kanalerna 3 och 4 och de flesta av de oberoende brittiska radiostationerna.

Nyligen fick NTL dessutom licens för radiobaserad sändning vid 10 GHz, som kan utnyttjas för teletjänster.

CableTel har flera kabelnät i Storbritannien och genom att knyta dessa till NTLs rikstäckande nät tror sig företaget på allvar kunna utmana BT.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)