JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMS-ägda Thesys i snabb expansion
Halvledartillverkaren Thesys i östra Tyskland fördubblade omsättningen 1995, till närmare 400 miljoner kronor. I år når man över en halv miljard. Verksamheten går med vinst sedan ett par månader tillbaka.

Thesys i staden Erfurt är därmed på väg att bli den största av de tre fabriker som tidigare ingick i ett östtyskt så kallat kombinat på halvledarområdet och som utgjorde höjden av östeuropeisk halvledarteknik. "Zentrum für Mikroelektronik" i Dresden är ännu så länge lika stort men på väg att passeras, medan "System Microelectronic Innovation" i Frankfurt an der Oder är mindre.

Österrikiska AMS övertog i slutet av förra året 51 procent av aktierna i Thesys. Resterande del av aktierna ägs av delstaten Thüringen och kommer troligen att säljas ut via börsen.



Massiva investeringar


De klara ägarförhållandena har enligt chefen Hans-Jürgen Straub redan medfört massiva investeringar och god stämning bland de 500 anställda.

De tidigare systerföretagen kämpar däremot vidare i ovisshet. Anläggningen i Dresden drivs alltjämt med två tyska banker som interimistiska ägare.

I Frankfurt an der Oder drivs fabriken av delstaten Branden-burg med kaliforniska Synergy Corporation som minoritetsdelägare.

LARS-GUNNAR LARSSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)