JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Viewlogic gör helt nytt syntesförsök
Verktygstillverkaren Viewlogic lanserar ett helt nyutvecklat, WIndows NT-baserat syntesprogram för FPGA-kretsar kallat Aurora.

Aurora betyder soluppgång. Och det kan Viewlogic behöva i det här fallet, för just när det gäller syntes för FPGA-kretsar har företagets verktyg sannerligen inte rosat marknaden. Konkurrenterna har hävdat att det är omöjligt att konstruera med det, och man medger till och med själv att "stora möjligheter till förbättring har funnits".

Nu är det alltså här. Aurora bygger delvis på algoritmer från företaget Silc Technologies som Viewlogic köpt, men all kod är helt nyskriven. Det stöder både VHDL och Verilog, och använder samma syntax och stil som marknadsledande Synopsys.

En framgång behövs för Viewlogic. FPGA-teknik är central för varje verktygsleverantör. Över hälften - 53 procent - av alla system som börjar konstrueras idag använder någon form av FPGA eller CPLD, enligt analytiker på Collett International.

Och marknaden växer med åtminstone 25 procent årligen.



Hittar tillståndsmaskinerna


Om Aurora håller vad Viewlogic lovar så borde det kunna få god spridning. Verktyget klarar global optimering av tillståndsmaskiner, räknare och aritmetiska funktioner. Global innebär i det här fallet att de hittar tillståndsmaskiner oavsett hur och var i högnivåkoden de beskrivs.

Datavägar och styrlogik optimeras separat. Alla optimeringalgoritmer är specialskrivna för respektive FPGA-arkitektur. Xilinx, Actel, Altera, Vantis (AMD), Lucent, Lattice, Motorola, Atmel - snart sagt varenda viktigare fabrikat utom Quicklogic stöds av verktyget.



Planeringshjälp ingår


Bland finesserna märks ett syntaxkänsligt hjälpmedel som, när ett fel uppstår, automatiskt finner källkoden som orsakat felet.

Det finns också ett planeringsark - Intelliflow - som ser till att konstruktören gör saker och ting i rätt ordning och som håller reda på alla filer som uppstår under konstruerandets gång.

Med Aurora hävdar Viewlogic att man har en komplett uppsättning verktyg för FPGA-konstruktörerna. Som indata kan man, med Viewlogichjälpmedel, välja mellan schema, tillståndsdiagram, VHDL och Verilog.

För verifieringen finns verilogsimulatorn VCS och VHDL-simulatorn Speedwave. Efter syntesen i Aurora hänvisas användaren till de kretsnära verktyg för placering och ledningsdragning som hör till det valda kretsfabrikatet. Övergången dit går helt automatiskt.

I USA är introduktionspriset satt till 8 000 dollar, vilket är tänkt att vara konkurrenskraftigt i jämförelse med syntesprodukter från Synplify och Mentor Graphicsägda Exemplar.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)